eSokobanja.rs

ZATRUBI I ZAIGRAJ:: Po drugi put ovog leta, u Sokobanji, dogadja se da se kulturno zabavne manifestacije poklapaju i da kako gosti, tako i mestani, budu u dilemi: na koju ce stranu?

Po drugi put ovog leta, u Sokobanji, dogadja se da se kulturno zabavne manifestacije poklapaju i da kako gosti, tako i mestani, budu u dilemi: na koju ce stranu?
U nedelju, 24. avgusta, 2008. godine, u isto vreme, 20 sati, na letnjoj pozornici "VRELO", desavao se "1. sabor folklora - Sokobanja 2008", na kojem je ucesce uzelo devet Kulturno-umetnickih drustava, iz Knjazevca, Aleksinca, Badnjevca, Lazarevca, Subotinca, Boljevca, Novog Beograda, Kostolca i Sokobanje.
orkestar Dejana Lazarevica, iz PozegeU isto vreme, u centru Sokobanje, kod Milosevog Konaka, nastupao je pobednicki trubacki orkestar ovogodisnje Guce, Dejana Lazarevica, iz Pozege. Sokobanja jeste turisticko mesto i sadrzaj Banjskog kulturnog leta treba da bude bogat i raznovrstan, ali poklapanje desavanja nije u redu! Ali, trubaci su bili na trgu kod Konaka i  dva sata duvali u etar melodije slicne kao jaje jajetu, atakujuci na bubne opne i centre za ravnotezu prisutne publike.
Letnja pozornica "Vrelo" je od centra Sokobanje udaljena 10 minuta hoda i nije ostala prazna. Prvi sabor folklora pratilo je oko 400 SRBA, koji vole svoju kulturu i svoj folklor, a oni drugi, njih oko 2000, kojima su milije strane kulture i instrumenti, slusali su AFRO-SRBE!
sabor folklora Sokobanja 2008Ovogodisnji, Prvi sabor folklora, nije bio takmicarskog karaktera, to ce postati od naredne godine, rekao nam je Toma Milivojevic, umetnicki koreograf KUD SOKO.
- Zeleli smo ovog puta, samo da proverimo da li mozemo da organizujemo takav skup, da li smo dobri domacini i organizatori. Zadovoljan sam odazivom, devet drustava se odazvalo pozivu, a nisu dosla tri: iz Negotina, Vrsca i Arandjelovca, zbog finansijskih problema, kako su nam objasnili, - kazao je Toma Milojevic.
plakat kud sokoZa ocekivati je da ce naredne godine na saboru folklora u Sokobanji biti vise ucesnika, zelja za visokim plasmanom i nagradama ce prevagnuti. A, trubaci? Oni ce sami sebe oduvati, negde, ko-zna-gde, za jos godinu neku!
Po zavrsetku sabora, deca i oni malo stariji, clanovi folklornih drustava koji su gostovali u Sokobanji, nastavili su druzenje sa svojim domacinima, u hotelu "Zdravljak", gde je posluzena vecera. Igralo se kolo i pevalo, podeljene su zahvalnice i razmenjeni pokloni, stecena nova prijateljstva i upuceni pozivi za gostovanja. A, oni drugi, AFRO-SRBI, su nastavili da duvaju - u pivske flase i dzointe. Laku noc, trubaci!
Kolovodje, vidimo se u Sokobanji!

autor:

Vladimir S. Putnik