U selu Vrdža kod Sokobanje, održana do sada najmasovnija planinarska akcija!!!

U selu Vrdža kod Sokobanje, 16.03.2019. godine, održana jedo sada najmasovnija planinarska akcija gde je učestvovalo 1115 planinarki i planinara u čast planinarske slobode i dostojanstva, koju su organizovali Planinarsko društvo “Oštra čuka” iz Sokobanje, Mesna zajednica Vrmdža i Udruženje mladih “Um” iz Sokobanje.

U selu Vrdža kod Sokobanje, održana do sada najmasovnija planinarska akcija!!!
18 Mart 2019

U selu Vrdža kod Sokobanje, 16.03.2019. godine, održana jedo sada najmasovnija planinarska akcija gde je učestvovalo 1115 planinarki i planinara u čast planinarske slobode i dostojanstva, koju su organizovali Planinarsko društvo “Oštra čuka” iz Sokobanje, Mesna zajednica Vrmdža i Udruženje mladih “Um” iz Sokobanje.

Na prelazak kružne staze oko sela Vrmdža i penjanje na stene koje okružuju ovo selo u opštini Sokobanja, došli su planinarke i planinari iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske, Nemačke, Švajcarske, Sjedinjenih Američkih Država, Meksika i Irana.

Zahvaljujući angažovanju Planinarskog društva “Preslap”, iz Niša je u Vrmdžu došlo oko 200 ljudi. Idealni vremenski uslovi pogodovali su i ovakvom odazivu, i odlično organizovanoj akciji, na kojoj je sve proteklo apsolutno bezbedno, i čiji je sadržaj, kako planinarski, tako i kulturni, u potpusnosti ispunjen. Bile su predviđene dve trase za akciju. Pun krug oko sela Vrmdža, obuhvatao je stazu ukupne dužine od 15 kilometara, na trasi od brda Crkovac na istočnom kraju Vrmdže, preko centra sela, uz Vrmdžansku reku do stare “deda Mijine vodenice”, pored izvora Vrmdžanske reke, do Vrmdžanskog jezera, i dalje prema prevoju Oblozi, odakle je staza skrenula na jug, za povratak u Vrmdžu, preko stena Vidikovac, Sokolovica, klisure Devojački kamen i, na kraju, stene Latin grad, koja se smatra simbolom Vrmdže. Svi oni koji su se opredelili za kraću stazu, od Vrmdžanskog jezera bili su vraćeni nazad u selo, popeli su se na stenu Latin grad i onda u dvorištu Osnovne škole “Mitropolit Mihajlo” sačekali planinarke i planinare sa duže staze, kako bi na završetku akcije svi uživali u besplatnom ručku, druženju i kulturnim sadržajima. Dramska sekcija Osnovne škole “Mitropolit Mihajlo” izvela je predstavu “Usamljeni prinčevi i princeze”, koja je govorila o uticaju društvenih mreža i savremenih uređaja na otuđenje ljudi. Ova akcija ulazi u istoriju planinarstva i po učešću gospođe Jelene Minardi, legendarne stogodišnjakinje iz Niša, i ova akcija je prva u Srbiji na kojoj je učestvovala osoba ovog životnog doba. Za pohvalu je i učešće 94-godišnjeg Dragana Stamatovića iz Kruševca, koji je prešao celu stazu. Dodajmo i to, da je na ovoj okciji bila i gospodja Jelena Minardi koja za kojii mesec puni neverovatnih 100 godina.

Kao i uvek u Vrmdži, odazvalo se i puno dece i omladine.Organizovanje ove akcije odličan je primer saradnje sportskih udruženja i lokalne samouprave. Veliku pomoć akciji pružila je opština Sokobanja, a ogroman teret na svojim leđima, kao i ranijih godina, iznela je Mesna zajednica sela Vrmdža, na čijem je čelu gospodin Slaviša Krstić.U selu Vrmdža slede i nove aktivnosti i manifetacije, kao što su pokazne vežbe i takmičenja u penjanju na prirodne stene, i festival ekološkog filma “Vrmdža fest”.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt