eSokobanja.rs

Želite li da se "zdravo hranite", najvažniji obrok će vam biti doručak!
Posle 8 (ako imate sreće!) - ili, nešto manje - sati sna, vaše telo treba energiju kako bi vam moglo "služiti" "ostatak" dana! Sigurno ste u svrhu gubljenja kilograma, često znali preskočiti doručak, ali, šta se tad dešava? Do ručka toliko ogladnite - da pojedete mnogo više nego što vam je potrebno!... Ovo je knap-profil vaše greške!...
Šta doručkovati?
Kad smo to utvrdili - a jesmo - svaki lekar ce vam isto reći, bez ikakve ograde - da je doručak neizostavan deo "zdrave ishrane" - pitanje je: šta jesti za doručak?
Svakako treba da izbegavate jednostavne ugljene hidrate kao što su beo hleb, tost, krekeri, čokolada i ostali slatkiši. Jedenjem navedenih proizvoda, povećava se nivo šećera u krvi, a budući da telo uvek teži homeostazi - "pakovaće" ga u obliku masti - dolazi, ponovo, do pada nivoa šećera - i opet ste gladni... i posežete, upravo, za jednostavnim šećerima, a sve se, to, ciklički ponavlja.
Da biste izbegli taj neželjen efekat, najbolje je da pružite ruku za integralnim pecivom, pahuljicama, zobenom kašom kao izvorom kompleksnih ugljenih hidrata, zatim, mlekom, jogurtom i fermentisanim mlečnim proizvodima kao izvorom proteina i kalcijuma.
Ukoliko želite malo obogatiti svoj doručak, slobodno možete dodati sušeno voće - razne vrste - koji su sjajan izvor vlakana i orašaste plodove koji su izvor proteina, vitamina E, omega 3 masnih kiselina (štite srce, poboljšavaju nivo "dobrog holesterola" u krvi). Ipak, treba paziti na količinu sušenog voća i orašastih plodova jer vrve kilokalorijama!
Jedući doručak bogat vlaknima, proteinima i kompleksnim ugljenim hidratima, osiguraćete telu sve što mu je potrebno da se pokrene posle sna, staćete na kraj ciklusima unosa jednostavnih šećera, kao i manjoj količini hrane za ostale obroke... Divno!...
Ako ste i vi među onima kojima je izgovor da nemaju vremena za doručak, navijte budilnik 5 minuta ranije - i telo će vam biti zahvalno!

oOo