eSokobanja.rs

Događaj se zbio u Americi - piše Miroslav Stojanović - u državi Nju Džerzi... U medijskom odjeku, našao se, u središtu, Adolf Hitler...
Jednom američkom četvorogodišnjaku, roditelji su naručili tortu za rođendan i tražili, od poslastičara, da se na njoj napiše sinovljevo ime - Adolf Hitler Kembel. Name, detetu je to pravo ime i prezime!
Poslastičar nije hteo da to uradi. Torta, da, ali to ime - ne! Ni po koju cenu! Šta će ljudi misliti ako saznaju da se u njegovoj radnji... itd.! Nek sami napišu ime!
Roditelji, poklonici hitlerizma, nacizma i kukastih krstova - puna ih je njihova kuća! - nisu se s tim složili. Ime njihovog sina je pravo, zašto da torta bude falsifikat?! Otišli su kod drugog poslastičara i on je, bez problema, napravio tortu za rođendan njihovog sina i ispisao njegovo puno ime i prezime! Smatrao je, ako su vlasti priznale da se dečak tako zove, zašto bi se on u to mešao ili, čak, suprotstavljao!...
Na rođendanu, bilo je tačno 12-oro drugara, što belih, što crnih. Ali...
Ali, "slučaj" je dospeo u novine i... ceo svet!
Vlasti Nju Džerzija, međutim, koristeći svoju zakonsku mogućnost da država ima pravo da zaštiti decu od njihovih roditelja, oduzela im je decu (malog Hitlera i njegove dve sestre) i dala u starateljsku porodicu! S pravom viđanja dece triput sedmično! Dok se ne završi sudski proces i donese krajnja odluka da li će deca biti vraćena roditeljima ili će im deca biti zauvek oduzeta!!!
Na kraju, roditelji su se, izgleda, predomislili: promeniće ime sinu. Preko Interneta, dobili su bezbroj ponuda: na primer, i ova dva predloga: Josif Staljin i Pol Pot!
Svet je, ovaj, lud - dodajem, ja...

B. M.

oOo