eSokobanja.rs

Ovog četvoronošca sa jednom dugačkom i oštrom izraslinom na sredini čela, prisutnog u različitim kulturama, prikazuju na više načina: nekad kao jare a nekad kao jelena. U arapskim legendama se pominje kao divlji zec, dok je na Zapadu usvojena predstava o jednorogu kao konju.
Ono što je zajedničko za sve mitologije i tumačenja ovog fantsticnog bića, jeste jedan rog i njegova neprocenjiva vrednost. Veruje se da bi on mogao da ima neverovatnu terapeutsku moć i da bi mogao, izmedju ostalog, da izleči epilepsiju i grčeve. Ukoliko bi mu neko odsekao rog, jednorog bi odmah uginuo.
Po mišljenju grčkih pisaca Ktezije i Megastena, jednorog je bio retka divlja životinja koja je živela u Indiji, čiji je rog imao čudesnu moć da spreči širenje svakog otrova. Kasnije, u hrišćanskoj simbolici, terapeutska svojstva roga iščezavaju, a pojavljuje se mit o devici, u čijem se prisustvu jednorog, simbol krotkosti ali i surovosti i nepokretnosti, jedino smiruje. Jednorog je poštovao isključivo čednost, pa je prepoznavao žene koje nisu bile device, i usmrćivao ih svojim dugačkim rogom.