eSokobanja.rs

bozicna cesnicaU cesnicu se ne stavlja kvasac! Znači, česnica je beskvasan hleb. Ipak, negde prave i s kvascem... što je neshvatljivo...
  Stavi se u posudu kilogram brašna, doda se komad masti, natre se brašnom, posoli se i mlakom vodom zamesi testo srednje tvrdoće, da nije ni suviše meko a ni suviše tvrdo.
  Testo se dobro izmesi, podeli u tri jufke i opet dugo mesi dok ne počnu po testu izbijati mehurići, klobuci. Testo se pokrije i ostavi da malo odstoji. Jednu odmerenu jufku razvući u koru preko zastrtog stola, zatim je od gore poprskati mašću i ostaviti još malo da odstoji. Zatim se testo presavije prema veličini tepsije i stavi u nju.
  Neko česnicu, odozgo, posipan tucanim ili mlevenim orasima, šećerom i suvim grožđem (ne činite, ovo, jer će šećer pregoreti i postati gorak!; dakle, samo filujte!). Zatim stavite drugu razvučenu koru poprskanu mašću i ponovite postupak kao s prvom korom i s filom. Izmedju druge i treće kore,  stavite novčić. Pečena česnica, premaže se medom, iznese na sto pa se, po starinskom običaju, ne sece nožem, vec se lomi rukom. Ako novčić pronađe neko od ukućana (može ga dobiti i Polažajnik), predaje ga domaćinu kuće, koji ga uzima i čuva u okviru od ikone.
  Evo još nekih detalja za božićnu trpezu, tj., za Badnje veče, veče uoči Božića... Uvek ih rado čitam, prvo što sam hrišćanin a drugo što volim naše običaje...