eSokobanja.rs

Pošto označava kraj četrdesetodnevnog posta, Božić je uvek mrsan dan. Zato ćemo se danas pozabaviti svečanom božićnom trpezom. Običaj kaže da se po dolasku iz crkve i pričešća posle četrdesetodnevnog posta svi ukućani obredno omrse. Pored raznoraznih mrsnih đakonija, na trpezi se obavezno mora naći i česnica.
Misli se da je božićna česnica dobila naziv po tom što se mesi u "čest" (čast) Isusa Hrista, ili što se lomi ili "česti" na onoliko delova koliko u kući ima ukućana. Česnica je, zapravo, kolač umešen na Božić, izjutra, s nenačetom vodom, u koji se stavlja srebrnjak ili zlatnik (može i štogod drugo, ali je važno da je od plemenitog metala za koji ne prijanja rđa), jer je to dar novorođenom Hristu.

DRAGOCEN RECEPT

Za česnicu je potrebno:

* 1/2 kg mekog brašna (zapamtite pravilo: za testa s kvascem treba meko brašno, a za sva ostala - bez kvasca - oštro!; e, sad znate!)
* 1/2 paklice kvasca rastopljenog u mlakoj vodi
* 1 kašika zejtina
* malo soli (zbog ukusa)
* malo vode koja se unakrst sipa u testo.

Način pripreme:

Sve ovo se dobro umesi s mlakom vodom, kao i svaki slavski kolač. Zatim se srebrn ili zlatan novčić utisne u sredinu testa, pa još malo umesi i testo se ostavi da naraste. Kad testo dobro naraste, odozgo, po sredini testa, pritisne se "slovo" (pečat, poskurnik) i stavi u vruću pećnicu da se ispeče...
Kad se domaćin vrati iz crkve, česnicu podiže uvis, okreće je sa svim ukućanim tri puta, prelomi preko sredine i svim članovim domaćinstva odlomi i da po jedno parče. Po jedno parče se odvaja za položajnika, putnika namernika (npr., člana domaćinstva koji nije prisutan) itd. Tim je božićni ručak počeo. Čeljade u čijem se delu česnice nađe novčić, smatra se srećnim i pod blagoslovom Božjim, pa se njemu poverava početak važnih poslova u toku godine.
Kao što je uoči ručka obavezno lomljenje česnice, tako su obavezni elementi božićnog ručka i rezanje božićnog kolača, božićna pečenica i paljenje božićne sveće. U vreme predviđeno za ručak, svi ukućani moraju biti u kući jer je Božić naglašeno porodični praznik. Pre iznošenja jela na trpezu, domaćica kadi trpezu, pa jelo, a zatim i sve prostorije u kući. Okađivanje označava zaštitu od zlih i nevidljivih sila.
Kad je reč o pečenici, evo nekoliko saveta kako bi bila što sočnija i ukusnija:
* svinjetinu treba dobro posoliti i ostaviti da stoji dva do tri sata pre pečenja; povremena je treba okrenuti, a posle odstraniti suvišnu so i tek onda peći;
* meso će izgledati lepše i imaće rumenu koricu ako ga pre i jednom u toku spremanja premažete crnim vinom;
* čašica konjaka kojom ćete preliti meso pola sata pre nego što ga izvadite iz pećnice - znatno će ga omekšati;
* u pleh za pečenje stavite rešetku tako da meso ne leži neposredno u masnoći. Para će dopirati sa svih strana i učiniće da meso omekša i ostane izuzetno sočno.