eSokobanja.rs

Ona je bila kćer Lede i Zevsa, žena spartanskog kralja Menelaja i uzrok dugog i napornog Trojanskog rata. Njena besmrtnost kao kćeri vrhovnog grčkog božanstva sugeriše da je Jelena jednom bila boginja i da se njeno uklapanje u mit kao neverne kraljice desilo samo onda kad je njen kult bio uveliko zaboravljen.
Zevs je vodio ljubav s Ledom, ženom spartanskog kralja Tindareja, prerušen u labuda. Leda je snela jaje i kad se Jelena izlegla iz njega, ona ju je odgajila kao člana kraljevske porodice. Jelenina braća su bili Kastor i Polideuk, tajanstveni dioskuri, a njihova sestra je bila Klitemnestra, neverna žena kralja Agamnenona.
U vreme njene udaje za Menelaja, mladjeg Agamnenonovog brata, Jelena je bila najpoželjnija nevesta u Grčkoj. U početku su Menelaj i Jelena bili veoma srećni, a onda je Paris, jedan od mnogih sinova trojanskog kralja Prijama, posetio Spartu i uz pomoć Afrodite, boginje ljubavi, pridobio Jeleninu naklonost i ljubav. Oni su, čak, pobegli s delom Menelajevog blaga.
Kad su Trojanci odbili da vrate Jelenu i ukradeno blago, Agamnenon je skupio veliku vojsku kako bi pomogao svom bratu Menelaju.
Grad Troja, bio je deset godina opsedan i osvojili su ga tek uz pomoć prevare u obliku drvenog konja (Trojanski konj).
Tokom ovog dugog rata, Jelenine simpatije su bile u glavnom na strani Grka, iako je ona smatrana kao zakonita Parisova žena, a ne samo kao ljubavnica.
Posle pada Troje, Jelena i Menelaj su se pomirili i neometano su živeli u Sparti.

oOo