eSokobanja.rs

On je bio sin Alkipe, kćeri boga rata Areja. Došao je iz Atine.
Bio je veoma talentovan zanatlija (setite se, i Isus je bio zanatlija: drvodelja, stolar) i zaposlio ga je u svojoj radionici kralj Minoj. A bilo je to u kraljevoj palati, na ostrvu Kritu.
Dedal je smislio i napravio lavirint za zastrašujućeg Minotaura. On je bio izdanak Pasifaje, Minojeve žene i velikog bika. Dedal je, najzad, napravio veštačku kravu u koju je kraljica mogla da se smesti i tako se pari s bikom. Tako je začet Minotaur.
Minoj je, kasnije, zatvorio Dedala zbog otkrivanja tajne lavirinta... ali, on je uspeo da pobegne sagradivši krila od voska i perja za sebe i svog sina Ikara.
Uprkos očevom upozorenju - deca su, često, neposlušna - Ikar je leteo suviše blizi Sunca, vosak se s njegovih krila otopio, pao je u more i udavio se...
Dedal je, medjutim, sve leteći onim krilima od voska i perja, polako ali sigurno, dobro pazeći na visinu, uspeo da doleti do Sicilije.
Tu je zabavljao kćeri kralja Kokala, i to svojim neverovatnim izumima kojima je sve zadivljavao.
Ali, Minoj je uspeo da uhvati odbeglog zanatliju, ali, zakratko - borba dve pameti, obila se o glavu Minojevu - Minoj je ubijen ključalom vodom i ključalim zejtinom koje su Kokalove kćeri sipale kroz cev u kraljevo kupatilo.
Narano, to je smislio Dedal...

oOo