eSokobanja.rs

 Gde: Desetak kilometara istočno od Niša, u podnožju Koritnjaka, na obroncima Suve planine nalazi se Niška Banja. Nadomak je međunarodnog puta od Niša ka Sofiji, 250 kilometara jugoistočno od Beograda.
Istorija: Otkad su je davno otkrili Rimljani, ovu banju su stalno posećivali pripadnici brojnih naroda (Huni, Avari, Sloveni, Turci, Bugari...). Još u drugom veku Rimljani kaptiraju glavno vrelo i podižu kupatilo sa dva bazena od raznobojnog mermera. Tokom vladavine cara Konstantina, blagotvorna banjska voda stiže i do kupatila carskog naselja Medijana. U njenoj lekovitosti uživa, početkom XVI veka, i turski sultan Sulejman sa svojom vojskom, uoči opsade Beograda. Zna se da su još tada ovde postojala odvojena kupatila za mupškarce i žene, kao i nekoliko objekata za smeštaj bolesnika.
Medicinske indikacije: Topla lekovita voda pomaže pri lečenju od reumatskih i kardiovaskularnih oboljenja, bolesti lokomotornog aparata, ginekoloških oboljenja, bolesti koštanog metabolizma i respiratornih organa. Medicinski tretmani se rade u Institutu "Niška banja", gde u modernim stacionarima radi tim iskusnih specijalista.
Mogućnosti: Mala varoš u blizini Niša i danas je, nimalo slučajno, popularno mesto za odmor. Nudi gostoprimstvo i dobar provod, kapacitete za sport i rekreaciju, lepo prirodno okruženje, osmišljene izlete, posete brojnim kulturno-istorijskim spomenicima u Nišu i okolini. Zdravstveni i turistički objekti su u uređenom parku površine oko pet hektara. U blizini je park-šuma Koritnjak sa uređenim trim stazama. Banja je pogodna za pripreme i takmičenje sportskih ekipa (ima terene za mali i veliki fudbal, rukomet i tenis, hipodrom i streljanu). Sem toga, ovde se održavaju i vrlo atraktivna takmičenja u paraglajdingu. Takmičari poleću sa vrha Koritnjaka i lete skoro osamdeset kilometara.

Niška Banja smeštaj - turistički portal Niške Banje

Izvor:
Banje i lečilišta Srbije - POLITIKA