eSokobanja.rs

Nalazi se u dolini Ibra, u centralnom delu Srbije. Od Kraljeva je udaljena desetak kilometara, a od Beograda ok 180. Stiže se Ibarskom magistralom ili auti-putem preko Kragujevca ili Kruševca.
Sve do kraja XIX veka na mestu današnje Mataruške Banje prostirale su se oranice i vrbaci. Tek kada je 1897, usled izlivanja Ibra i velike poplave, matica reke razrovala niže delove tla, na površinu je izbila mineralna voda. Ubrzo se po lekovitosti pročula u celom kraju. Početkom XX veka osnovano je ovde i Prvo privatno društvo za korišćenje lekovite vode, da bi koncesiju ubrzo dobilo Akcionarsko društvo „Mataruška Banja“. Dvadesetih godina prošlog veka podignute su prve vile i hoteli, započelo uredjivanje parkovskih i šumskih površina. Posle Drigog svetskog rata Banja dobija novi regulacioni plan, otvoreno je „Zimsko kupatilo“, dogradjeni i prošireni hoteli. Danas je jedna od posećenijih banja u Srbiji.
Medicinske indikacije: Degenerativna reumatska obolenja, stanje posle operativnih zahvata na lokomotornom aparatu, ginekološka obolenja i sterilitet, kožne bolesti, pareze i paralize perifernog motornog neurona.
Mogućnosti: Najveći deo vremena gosti Mataruške Banje provode u hladovini parka, srcu banjskog naselja. Često se organizuju i izleti do obližnjih Bogutovačke i Jošaničke Banje, posete manastirima Žiča, Studenica i Ljubostinja, srednjovekovnom utvrdjenju Maglič. U samoj Banji postoje bioskopska dvorana i dobro opremljena čitaonica, a raznovrsnija zabava i noćni provod se mogu naći u obližnjem Kraljevu. Banju okružuju planine Stolovi, Troglav i Čemerno, pa tokom celog leta zadržava prijatnu svežinu. Odlični su i prirodni i drugi uslovi za pripreme sportista. Na raspolaganju su fudbalski teren, bazen, tereni za male sportove. Postoje i dobre mogućnosti za kongresni turizam, kao i za rekreaciju radnika. Obližnje planine su pogodne za šetnje, lov i planinarenje, o reka Ibar za ribolov, plivanje i veslanje.

Izvor:
Banje i lečilišta Srbije - POLITIKA