eBooking.rs

 Nalazi se u zapadnoj Srbiji, podno Gučeva, tik uz desnu obalu Drine, šest kilometara od centra Loznice prema Malom Zvorniku. Najčešće se dolazi magistralnim putem Šabac - Loznica.
Od Beograda je udaljena 145 kilometara, a skoro isto toliko i od Novog Sada.
Datira, kažu knjige, još iz ilirskog doba, pominju je i stari Rimljani i Turci, ali je zvanično proglašena za turističko mesto tek polovinom XIX veka, u vreme knjaza Miloša Obrenovića. Od tada, pa sve do Prvog svetskog rata, Koviljača je bila ne samo moderno lečilište, već i mondensko sastajalište domaće i strane aristokratije. U podrinjskoj lepotici, tako su je zvali, kralj Petar Karađorđević je izgradio rezidenciju i prvo sumporno kupatilo. Tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, u Koviljači su izgradjeni luksuzni hoteli i vile, uredjen i veoma lep i prostrani park. U nadaleko poznatom "Kursalonu", u kome su organizovani čuveni balovi, bila je i prva kockarnica na Balkanu.
Medicinske indikacije: Reumatizam, degenerativne promene zglobova i kičmenog stuba, diskus hernija, osteoporoza, posttraumatska stanja gornjih i donjih ekstremiteta, lakša oštećenja centralnog nervnog sistema, sterilitet i kožna obolenja.
Mogućnosti: Koviljača je jedna od najlepših banja Balkana. Ima izvanredan položaj, izmedju Drine i Gučeva, U blizini su ravnice Mačve i Semberije, gorski vrhovi Sokolskih planina, Cera i Boranje. Sve to, naravno, pruža velike mogućnosti za prijatan i zanimljiv odmor. U gornjem toku Drine se love mladica, pastrmka i lipljan, u donjem skobalj, klen, šaran, mrena, smuđ i štuka. Na Gučevu je Crni vrh, poprište rovovske borbe u Prvom svetskom ratu, a sa proplanka kraj grobnice poginulih ratnika pruža se pogled na sve četri strane sveta. Osam kilometara od Loznice je Tršić sa etnografskim parkom i spomen kućom Vuka Karadžića, a nešto dalje i srednjovekovni manastir Tronoša, zadužbina Katarine Nemanjić, supruge kralja Dragutina.

Izvor:
Banje i lečilišta Srbije - POLITIKA

BANJA KOVILJAČA - Informativni portal