eSokobanja.rs

 Priznali mi to ili ne, u našoj kulturi postoji neraskidiva veza između alkohola i seksa. Mnogi misle kako pre seksa moraju popiti par čašica alkoholnog pića kako bi se opustili i ostavili dobar utisak pred novim partnerom.

Alkohol kao afrodizijak

U zapadnoj kulturi postoji pogrešno uverenje kako je alkohol afrodizijak. Malo se govori o štetnim posledicama alkohola i ozbiljnim seksualnim poremećajima koje preterano pijenje alkoholnih pića može prouzrokovati.
Istraživanja koja su sprovedena, pokazala su da alkohol drukčije deluje na žene nego na muškarce. Dugotrajno uzimanje alkoholnih pića kod žena kao posledicu ima nemogućnost ostajanja u dugoj vezi, asocijalnost i depresiju. Verujem da mnogi nisu znali za ove posledice.

Šta nam se dešava kad popijemo koju čašicu previše?

Alkohol ima opuštajući efekt zbog kojeg se ubrzo počinjemo osećati slobodno, opušteno i dovoljno hrabri da započnemo seks. To vodi prema rizičnim seksualnim odnosima bez korišćenja zaštite i često rezultira grižom savesti sledećeg jutra, odnosno "dana posle" kako se kaže u žargonu.
Iako alkohol u manjim količinama jača našu seksualnu želju i požudu, u velikim količinama nas zapravo čini nesposobnima za bilo kakav seksualni odnos. Muškarci koji previše popiju mogu imati problema s erekcijom dok žene ne mogu doživeti orgazam.
Zanimljivi su rezultati istraživanja u kom su ispitanicima davali bezalkoholne koktele, a rekli su im da su alkoholni. Ispitanici su se ponašali pijano i seksualno slobodno, iako uopšte nisu popili nijednu jedinu kap alkohola.
To dokazuje zašto se ponašamo slobodnije pod uticajem alkohola. Ako očekujemo od alkohola bolje raspoloženje i otvoreniju seksulnu komunikaciju, tad se i sami počinjemo ponašati u skladu s tim.

oOo