eBooking.rs

Poljubac je dodir usnama, kao gest naklonosti, pozdrav, izraz poštovanja... ili najintenzivniji ljubavni trenutak!
Jedan pesnik reče da su poljupci - susreti srca, sastanci!...
Nauka koja proučava ljubljenje, naziva se filematologija. Eto, sad znate - trebaće vam kad rešavate ukrštene treči...
Od svih životinja, u usta se ljube samo šimpanze, orangutani i mačke! Odbojnost prema ljubljenju, rasprostranjenija je među priprostim ljudima i za njih je poljubac neka vrsta primitivnog akta. Poljupcem u obraz, često izražavamo srdačan pozdrav, dobrodošlicu, čestitke... dok je poljubac muškarca i žene najnežniji i najsnažniji ljubavni dodir. Odaje želju ljubavnika za potpunim telesnim i duševnim stapanjem. U bajci braće Grim - princ poljupcem budi Uspavanu lepoticu... U nekim drugim bajkama, princeze ljube začarane žabe (koje se, zatim, pretvaraju u predivne prinčeve!)... U filmu ,,Matriks” - glavni junak svoju ljubav vraća na ovaj svet poljupcem.
Za poljubac u obraz rade samo dva facijalna mišića, dok se za vruć vlažan poljubac uključi više od 34 mišića lica!
Nežni i duboki poljupci otkrivaju kvalitet ljubavnih odnosa partnera. Kroz takve poljupce, partneri se u potpunosti predaju jedno drugom. Potpun ljubavni doživljaj traži i celovito otvaranje. U trenucima telesnog sjedinjenja, usta postaju organ spajanja. Strastveni, neobuzdani poljupci aktiviraju celo telo. Ubrzava se rad svih organa (pluća, mozga i srca, koje radi 30 do 60 % brže!)... i krv brže cirkuliše... i povećava se krvni pritisak... poljupci su "učinili svoje"!

Vrste naših poljubaca

Poljubac u obraz - prijateljski poljubac, vrlo popularan na prvom izlasku.

Poljubac u čelo - majčinski ili prijateljski poljubac, koji svakom prija.

Poljubac u rame - vrlo senzualan poljubac.

Poljubac u ruku - poljubac kavaljera. (U prošlosti se izvodio s naklonom, kako bi se ukazalo na poštovanje dami). Poljubac u stopalo - predstavlja erotičan gest koji, ukoliko se opustite, može izuzetno da vam prija.

Poljubac u bradavicu - vrlo senzualan poljubac. Uzbuđuje partnera, ali uvek morate da budete nežni, jer su bradavice veoma osetljive.

Platonski poljubac - brz dodir zatvorenih usana i nema erotskih misli. Njime se najčešće ljube devojčice i dečaci.

Ničeanski poljubac - niz poljubaca samo jednog partnera.

Donovski ili mafijaški poljubac - poljubac u ruku uz ponizan znak poštovanja.

Leptirski poljubac - predstavlja dodirivanje obraza ili trepavica partnera trepavicama.

Virtuelni poljubac - simbol za Internet-ljubavnike.
Eskimski poljubac - zapravo trljanje nosevima jedan o drugi.
Francuski poljubac (french kiss) - jedan od najpoznatijih i najpoželjnijih među ljubavnicima. Dugotrajan ,,usta na usta'' poljubac uključuje rad i jezika i zuba! Idealan je uvod za dobar seks, a ponekad se uz poljupce uključuju i ugrizi, pa ubrzo može postati vrlo žestok. Počinje početnim poljupcem u kom se usne jedva dotiču. Posle tog se jezici blago susretnu, što budi želju za čvršćim i intimnijim dodirima.

Ginisovi poljupci - u Ginisovoj knjizi rekorda, zabeleženi su najduži poljubac na svetu i najmasovniji poljubac. Rekord u najdužem poljupcu na svetu drže Luiza Almedovar (19) i Rič Lengli (22) iz Nju Džerzija, koji su se ljubili 30 sati, 59 minuta i 27 sekunda bez prekida, hrane ili odlaska u WC! Najmasovniji poljubac dogodio se na Filipinima, na Dan zaljubljenih 2004. godine. U ljubljenju je učestvovalo 5.327 parova koji su se okupili pred ponoć i počeli svoj poljubac, dok je otkucavalo poslednjih 10 sekunda pred veliki - Dan ljubavi.

oOo