eSokobanja.rs

Grljenje i ljubljenje, osim što pruža seksualnu prijatnost, deluje vrlo pozitivno i na nivo hormona u mozgu koji su odgovorni za stres i sreću! - otkrili su stručnjaci Univerziteta "Lafajet", u Pensilvaniji.
Zato svi parovi koji razmenjuju strastvene poljupce osećaju uzbuđenje, ali i opuštanje kao rezultat niza hemijskih procesa. Studija je istovremeno pokazala da ženama treba malo više od samog poljupca kako bi se dogodila ista hemijska reakcija kao kod muškaraca. Uz poljubac, njima treba romantična atmosfera, muzika ili nešto slično.
Tim profesorke Vendi Hil, na uzorku od 15 parova, otkrio je da poljubac u usta utiče na hormon kortizol i oksitocin. Ljubljenje uzrokuje pad kortizola, horomona stresa, i kod žena i muškaraca, dok nivo oksitocina, poznatog kao hormon sreće, raste samo kod muškaraca.
„Studija pokazuje da je ljubljenje mnogo kompleksnije nego što se mislilo“ - rekla je Hil.
Stručnjacima još nije jasno kako dolazi do ove hemijske reakcije, ali se veruje da je podstiču feromoni koje telo ispušta kako bi seksualno privuklo drugu osobu.
Pored sveg navedenog, poljubac poboljšava i imunitet - što je najveća senzacija! A romantična ljubav, pokazala su istraživanja, takođe podstiče moždanu aktivnost sličnu onoj koja se dešava kod osoba koje uzimaju kokain.
Bogami, onda nimalo nije čudno što se kaže "pijani od ljubavi"! U množini - i ona i on! A sve zbog hemije!

oOo