eSokobanja.rs

Zašto mu treba toliko žena? Zna li se razlog? Šta kaže nauka?...
Evolucija to pokušava da odgonetne. Dakle, odgovor je, skriven ili vrlo otvoren - kako vam se svidi - u procesu evolucije!...
Svi polni mehanizmi duguju svoj opstanak evoluciji preko prirodne i polne selekcije (odabiranja). Tako su muškarci i žene, vremenom, razvili strateški "repertoar" polnih strategija koje nisu, samo, "mrtvo slovo" u našoj - ljudskoj - podsvesti... već su, još uvek, veoma funkcionalne ("u upotrebi"), razvijaju se i prilagođuju slučaju, mestu i vremenu.
Razumevanje njihovog razvoja nam može pomoći u razumevanju brojnih pitanja koja nas, u polnosti, zbunjuju i dan-danas. Ljudi su, vremenom, razvili složen način seksualnog ponašanja, prave strategije koje uspevaju u polnoj praksi, a koje sadrže dugoročne strategije dublje povezanosti partnerstva i roditeljstva, i kratkoročne strategije koje upotrebljavamo pre nego što se skrasimo, u braku... ili kod "uskakanja" u tuđi krevet! Kod obe vrste strategija, morali su se i muškarci i žene prilagoditi različitim problemima, inače bi nas istisnuli oni koju su uspešniji! Kratkoročne strategije potiče polna motivacija za parenje s brojnim osobama i sposobnost prepoznavanja polno lako dostupnih partnera; a za uspeh dugoročnih strategija, potrebna je sposobnost ocenjivanja partnerovih reprodukcijskih kvaliteta u budućnosti.

Kratkoročne polne strategije

S obzirom da se muškarci i žene razlikuju u odnosu prema minimalnom roditeljskom uloženom trudu, muškarci ulažu mnogo više "napora" u kratkoročne strategije. Za rođenje, samo, jednog deteta, žena mora "žrtvovati" devet meseci trudnoće, a muški "doprinos" je, često, samo, jedan polni odnos. Zbog manje "cene" koju moraju "plaćati", muškarci u prošlosti su se lakše odlučivali na parenje s mnogim ženama što im je povećalo reproduktivne sposobnosti. Zato su muškarci morali razviti mehanizme koji ih motivišu na parenje s brojnim osobama, omogućuju prepoznavanje polno lako dostupnih partnerki, sposobnost identifikacije (prepoznavanja) plodnih žena i reprodukciju s minimalnim uloženim trudom i obavezom!...
I žene imaju svoje kratkoročne strategije od kojih nemaju direktne koristi jer, ipak, ne mogu roditi više od jednog deteta, godišnje - ali im mogu pomoći u oblicima izvora dobara za njih i dete, sigurnosti u slučaju opasnosti, smrti, rastavljanja od dugoročnog partnera i genetskih prednosti parenja sa superiornim muškarcem.
Minimalan "ulog" muškarca, pri začeću deteta je, samo, jedan ejakulat! Na sreću, većina ih je spremna "investirati" - mnogo više!
Želja za polnom raznovrsnošću i većim brojem polnih partnera i odnosa, dokazano je veća kod muškaraca. Kad su upitali učesnike jednog istraživanja koliko polnih partnera bi želeli u sledećem mesecu, godini, deceniji ili čitavog života - rezultati su bili lako predvidljivi!
Muškarci su, na primer, odgovarali da u sledeće dve godine žele osam polnih partnerki, a žene su želele - samo jednog! U životu bi muškarac želeo da ima 18 polnih partnerki, a žene - četiri ili pet.
Na pitanje, kolika je mogućnost da bi, posle jedne sedmice, pristali na polne odnose s nekim kog su, tek, upoznali, a vrlo im je privlačan - muškarci su odgovarali pozitivno, a žene izrazito negativno.
U jednom istraživanju je do učesnika došao izrazito privlačan pripadnik suprotnog pola i predožio im da uveče idu na sastanak, k njemu/njoj u hotelsku sobu ili ga/ju je otvoreno pozvao na seks. Polovica žena je pristala na sastanak, 6 posto ih je prihvatilo poziv u hotelsku sobu, ali ni jedna nije pristala na seks iste večeri. Isto, tako, na sastanak je pristala polovina muškaraca, 69% ih je bilo spremno otići u hotelsku sobu, a čak 75% ih je namamio "bezobrazan" poziv.
Muške polne fantazije sadrže više partnera, nepoznatih osoba i izmenu partnera, a žene obično maštaju o, samo, jednoj osobi - koju poznaju.

Dugoročne polne strategije

Uspešnost dugoročnih reprodukcijskih strategija kod muškaraca podstiče sposobnost prepoznavanja reprodukcijske vrednosti žene, osiguravanje povećane mogućnosti očinstva i pronalaženje odgovarajuće žen(k)e s dobrim roditeljskim sposobnostima. Žene, pak, moraju biti sposobne da prepoznaju muškarca koji je sposoban da osigura izvore preživljavanja, koji je spreman te izvore investirati u svoju partnerku i potomstvo, spreman da se obaveže na dugotrajan odnos, sposoban da zaštiti nju i decu od agresije i koji ima dobre roditeljske osobine.

oOo