eSokobanja.rs

Naš narod često koristi ovu izreku ali zaboravlja da ispod klina ostaje rupa! Kad su prekidi veze u pitanju, partneri često pribegavaju „bežanju“ iz jedne u drugu vezu. U većini slučajeva, ovo nije racionalan potez.

Posle raskida veze, uglavnom se obe strane osećaju povređeno i osećajno oslabljeni. Suštinsku posledicu izlaska iz veze predstavlja narušeno saopouzdanje i potrebno je neko vreme da se ono vrati. Često ćemo se osećati zavaranim potrebom da imamo nekog, delimično zato što povređenost stvara potrebu za teranjem inata i pravljenjem bivšeg partnera ljubomornim, a delimično i zbog narušene osećajne stabilnosti – trudimo se da sebi dokažemo da možemo da nađemo nekog s kim možemo sarađivati, a, u stavri, težimo da tako potvrdimo svoje vrednosti.
Međutim, u svaku novu vezu započetu odmah posle prethodne, nosimo sopstvene posledice nekadašnje veze: ljutnju, tugu, bes, nervozu i slomljeno samopouzdanje. Svaki izlazak iz ljubavne veze je bolan, i za ženu koja je, ipak, posebno osetljiva.
Psiholozi kažu da je i do dve godine potrebno za vraćanje samopouzdanja i osećajne čvrstine posle rastanka. Međutim, ovo je ipak individualno i pravilo je da pravila nema. Samo je važno da nas ne povede potreba da nađemo „bilo kog“ kako bismo zamaskirali sopstvena osećanja i slabosti. Neke stvari se moraju preboleti i najbolje je da se s bolom koji nas čeka suočimo kao hrabri borci: odmah i zbog kasnijih uspeha.
Odabrati novog partnera radi prevazilaženja prethodne veze nije pre sveg fer ni prema toj osobi jer je ona, možda, ušla u vezu s iskrenim i čistim namerama. Ukoliko je prethodna veza trajala više godina, može se dogoditi da u izvesnom trenutku ne znamo ni koju osobu volimo, niti šta nam zapravo kod nje smeta: ono što nam je smetalo kod nekadašnjeg partnera ili zaista neka od njenih loših osobina. Emotivni status nije stabilan a sami smo poprilično subjektivni da bismo procenili neke stvari bitne za uspeh sledeće veze.
Zato, ukoliko ste skoro izašle iz veze – upoznajte ljude, družite se, čitajte knjige koje vam prijaju, pričajte s prijateljicama (ponekad nije loše ni otići kod psihologa da čujete objektivno mišljenje) i sačekajte da prođe vreme kako biste povratile svoju snagu i saopouzdanje, pa tek onda – u "nove pobede" jer je uspeh ipak u tom slučaju mnogo izvesniji.

oOo