eSokobanja.rs

U proleće, treba nam drukčija i ciljana ishrana da bismo se izvukli iz zime... To se, odavno, zna... ali nije loše, podsetiti se...
- Treba nam gvoždje za energiju. Ima ga u svinjskoj, govedjoj i pilećoj džigerici, ostrigama, integralnom hlebu, pasulju, grašku, sočivu, smokvama i koštunjavom voću.
- Tijamin vam treba protiv nervoze. Ima ga u svinjskom mesu, pecivu od integralnog brašna, grašku i pasulju.
- Za imunitet vam treba inulin. Ima ga u artičokama, cikoriji, belom luku, crnom luku i špargli.
- Da biste poboljšali koncentraciju, treba vam nijacin. Ima ga u iznutricama, ribi, kvascu, mleku, koštunjavom voću, jabukama, mahunarkama i zelenom lisnatom povrću.
- Srce jača od magnezijuma. Ima ga u integralnim žitaricama, kakaou, susamu, semenkama bundeve, u boraniji, peršunu, orasima, ribi i mesu.
- Ako želite da smanjite telesnu težinu, treba vam jod. Ima ga morskoj ribi, u ostalim plodovoma mora i u mlečnim proizvodima.
- Za jače mišiće, treba vam vitamin B6. Ima ga u soji, džigerici, mesu, lososu, zelenom povrću, kupusu, kelju, spanaću, blitvi, zelju, kvascu, žitaricama, krompiru, šargarepi, koštunjavom voću i bananama.
- U proleće, jedite jabuke, imaju pektina koji ubrzava metabolizam, budi vaše telo posle zime.
- Ko često pati zbog prehlade, treba, svako jutro, da uzme veliku kašiku meda s cimetom (setite se: stavlja se na sutlijaš koji tako postaje jelo bogova!), a ovo je dobro i za čišćenje sinusa kao i za hronični kašalj.
- Mogu se ublažiti problemi s varenjem, ovako, a vrlo jednostavno: kašika meda s cimetom, da ponovimo.
- Za višak kiseline u želucu, provereno više puta (i autor, na sebi): uveče, u hladnu vodu, oko litar i po, potopiti 8 velikih kašika pšeničnih mekinja i ujutro procediti. Tog dana, piti, samo, to. Kiselina će nestati.
- Med i cimet su dobri i za srce, i za holesterol.
- Za post, dobra je haringa, pa tunjevina i, na trećem mestu, riba list.

oOo