eSokobanja.rs

Ovo je stvar lične odluke, bilo da je u pitanju prvi seks u vezi - ili onaj bez obaveza, seks za jednu noć!... Zar ima i takav?!... Ima-ima...
Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da povučete promišljenije poteze...
Kako biti siguran da li je vreme za seks i da li ste spremni?
Bilo da ste nevini, težak romantik ili pornozvezda - najvažnije je da ste sigurni u svoju odluku i da ste zadovoljni situacijom u kojoj se nalazite. Svi znamo da ne postoji jedno pravilo koje vredi za sve, ali, kad su u pitanju seks i veze - postoje načini koji vam mogu pomoći da budete sigurniji i samopouzdaniji u donošenju odluka...
Idimo, redom...
1. Seks je izbor, a ne obaveza. S kim god bili u vezi ili, tek, flertu, podrazumeva se da ste i uzajamno usaglašeni kad je reč o seksualnim aktivnostima. To bi trebalo biti nešto na šta ste oboje pristali, a ne nešto što radite samo zato jer mislite da bi to trebalo da radite.
2. Morate biti svesni posledica i rizika koji nosi seksualni odnos: trudnoća i polno prenosive bolesti.
Od presudne je važnosti da se pobrinete za zaštitu od neželjene trudnoće i polnih infekcija - pre nego dođe do seksualnog čina! Obavestite se, na vreme, na pravom mestu, to je najbolje! U domu zdravlja ili u savetovalištu za mlade. Koristite neku od raznih metoda kontracepcije koji će sprečiti neželjenu trudnoću. Imajte na umu da je prezervativ (nikad 100 % siguran!) jedino sredstvo koje štiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti.
3. Imati prezervativ pri ruci je sasvim na mestu. "Svež", a ne nošen mesecima u novčaniku ili tašnici! To nije nikakva sramota, nikakav blam! To je vaša dužnost da se zaštitite - a ne da nešto ocenjujete "odokativno" ili, čak, verujete na reč! Bez obzira, imate li stroga gledišta o seksu ili ste `promiskuitetnija` (sklona promenama partnera!) osoba... ili nevini, mudro je, uvek, biti spreman, a to ne znači da uvek očekujete seks ako imate prezervative! Biti spreman na ovakav način, pokazatelj je da poštujete sebe i da ste vrlo odgovorni.
4. Važno je da ste spremni da otvoreno govorite o seksu, i to ne samo sa svojim prijateljima nego i s osobom s kojom nameravate voditi ljubav. Veća bliskost s partnerom donosi bolju mogućnost za otvorenim i iskrenim razgovorima.
5. Takođe je važno da ste spremni otvoreno razgovarati i o svojim osećanjima. Osećanja i poverenje su uključeni bilo da ste u dugoj vezi ili ne. I, zato, morate biti načisto sa svojim osećanjima i očekivanjima kao i granicama kad su u pitanju bilo kakvi seksualni `pregovori`. To vam ne garantuje "nezaboravan seks", ali, bar, smanjuje šansu da budete iznevereni u osećanjima... ali i u očekivanjima.
6. Nema smisla da se pretvarate kako ste u sve upućeni i kako sve znate. Ako se upuštate u seks po prvi put, sasvim je prirodno da imate mnogo pametnih pitanja. Ako je reč o pitanjima na koja oboje tražite odgovore, bolje je seks odgoditi i staviti na čekanje dok zajedno ne dođete do odgovora i budete spremni - nego srljati u nešto nadajući se najboljem...
Dvaput meri - a jednom uživaj!

oOo