ZLATNE RUKE SOKOBANJA 2009

Opštinska manifestacija Zlatne ruke Sokobanja 2009., održana 14. jula, 2009. godine, po 27 put, ovog puta je privukla mnogo više posetilaca, za razliku od prošle godine, ali je broj učesnika i njihovih proizvoda na nivou ranijih godina. Kada su u pitanju stara jela, ponuda je raznovrsnija i u porastu iz godine u godinu, ali kod starih zanata situacija je, može se reći, kritična.

ZLATNE RUKE SOKOBANJA 2009
15 Jul 2009

Opštinska manifestacija „Zlatne ruke Sokobanja 2009.“, održana 14. jula, 2009. godine, po 27 put, ovog puta je privukla mnogo više posetilaca, za razliku od prošle godine, ali je broj učesnika i njihovih proizvoda na nivou ranijih godina. Kada su u pitanju stara jela, ponuda je raznovrsnija i u porastu iz godine u godinu, ali kod starih zanata situacija je, može se reći, kritična. Sve je manje majstora starih zanata, a proizvodi koje iznose na smotru su već viđeni po nekoliko puta i nagrađivani.

U pripremanju starih jela ove godine učestvovalo je dvanaest takmičarki i u ponudi je bilo preko pedeset artikala. Stručni žiri, kojim je predsedavala Gvozdena Milojković, domaćica restorana „ŽUPAN“, iz Sokobanje, jednoglasno je za pobednika proglasio Zoricu Lazić, iz Banje Jošanice, koja je na trpezu iznela 55 artikla. Drugo mesto je osvojila Violeta Đokić, a treće Lozica Milivojević, obe iz Šarbanovca.

O manifestaciji „Zlatne ruke“ i o sokobanjskoj turističkoj organizaciji, OTKS, na kratko smo popričali sa direktorom, gospodinom Ljubinkom Milenkovićem.

1. Gospodine Milenković, opštinska manifestacuja „Zlatne ruke“, u Sokobanji, traje već 27 godina i starija je od republičke smotre. Da li su proizvodi, stara jela i ručni radovi, sokobanjskih domaćica zlatnih ruku, prepoznatljiva i cenjena u Srbiji?

Lj. Milenković: Svakako da jesu, što se može proveriti i u sokobanjskim restoranima, koji neguju tu tradiciju i na svojim jelovnicima imaju stara jela, koja se pripremaju po receptima sokobanjskih domaćica. Turistička organizacija Srbije je prepoznala značaj i kvalitet naše manifestacije i organizuje je na republičkom nivou, petnaestak godina.

2. Koliko učesnika, odnosno učesnica, je bilo ove godine na smotri u Sokobanji?

Lj. Milenković: Broj učesnika je na prošlogodišnjem nivou, a ove godine imamo učesnike i učesnice iz susednih gradova: Aleksinca, Jagodine, Niša, Niške Banje i Bora. Možemo primetiti da je interesovanje poraslo, kako od učesnika, tako i od posetilaca.

3. Koliko artikala se poslednjih godina predstavlja javnosti i da li će biti proširenja ponude?

Lj. Milenković: Kada su u pitanju stara jela, iz godine u godinu, ponuda raste. Na ovoj smotri bilo je izloženo oko pedesetak jela i svakako da će ubuduće biti proširenja ponude. A kada su u pitanju stari zanati ponuda je na nivou prethodnih godina i trebalo bi, na neki način, da stimulišemo ljude da se bave starim zanatima. Nadam se da će saradnja OTKS-a i etnološke radionice „ETNOS“, iz Sokobanje, doneti rezultate u aniniranju mladih ljudi.

4. Sokobanjska turistička organizacija, danas Organizacija za turizam, kulturu i sport – Sokobanja, postoji već 114 godina. Da li, po osnovu pisanih dokumenata, ili nekih drugih izvora, imate saznanja o početku i radu te opštinske institucije? Koje delatnosti je obavljala jedna turistička organizacija s kraja 19. i početkom 20. veka?

Lj. Milenković: Mitropolit Srbije, Mihailo, je 1895. godine osnovao „Udruženje za unapređenje i ulepšavanje Sokobanje“, koje se, između ostalog, bavilo snažnom promocijom turizma i razvojem turizma u Sokobanji, u onim predratnim godinama. Nakon toga taj posao je obavljala „Uprava Banje“, zatim „Turistički savez“, potom „Organizacija za turizam“, sve do 1999. godine, od kada pod nazovom „Organizacija za turizam, kulturu i sport- Sokobanja, radimo na promovisanju i unapređenju turizma. To je najduža tradicija i iskistvo u Srbiji i zaista se rezultati vide.

5. Turistička sezona, ova zvanična, ali i ona proširena, je otprilike na polovini, da li imate podatke o posećenosti Sokobanje?

Lj. Milenković: Posećenost u junu beleži porast od 7%, u odnosu na jun prošle godine. Imali smo pad posećenosti početkom jula zbog loših vremenskih prilika u čitavoj Srbiji i imali smo otkazivanja rezervacija. Međutim, ovih dana, naročito u popodnevnim i večernjim satima, svako može primetiti da je Sokobanja puna gostiju. Tačne podatke imaćemo kada nam sve agencije dostave izveštaje o prodaji aranžmana i popunjenosti kapaciteta.

Poželeli smo direktoru OTKS, Ljubinku Milenkoviću uspeha u radu, još mnogo godina opštinske smotre „Zlatne ruke“ i čestitali slavu Sv. Vrači, a on nam je rekao, kao ekskluzivnu vest, da će uskoro započeti rekonstrukcija, letnje pozornice „VRELO“, odnosno, izgradnja potpuno novog objekta u periodu pred nama.

Sokobanja,

15.07.2009.g.

Tekst i foto:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt