ZATRUBI I ZAIGRAJ

ZATRUBI I ZAIGRAJ:: Po drugi put ovog leta, u Sokobanji, dogadja se da se kulturno zabavne manifestacije poklapaju i da kako gosti, tako i mestani, budu u dilemi: na koju ce stranu?

ZATRUBI I ZAIGRAJ
27 Avgust 2008

Po drugi put ovog leta, u Sokobanji, dogadja se da se kulturno zabavne manifestacije poklapaju i da kako gosti, tako i mestani, budu u dilemi: na koju ce stranu?

U nedelju, 24. avgusta, 2008. godine, u isto vreme, 20 sati, na letnjoj pozornici "VRELO", desavao se "1. sabor folklora - Sokobanja 2008", na kojem je ucesce uzelo devet Kulturno-umetnickih drustava, iz Knjazevca, Aleksinca, Badnjevca, Lazarevca, Subotinca, Boljevca, Novog Beograda, Kostolca i Sokobanje.

orkestar Dejana Lazarevica, iz PozegeU isto vreme, u centru Sokobanje, kod Milosevog Konaka, nastupao je pobednicki trubacki orkestar ovogodisnje Guce, Dejana Lazarevica, iz Pozege. Sokobanja jeste turisticko mesto i sadrzaj Banjskog kulturnog leta treba da bude bogat i raznovrstan, ali poklapanje desavanja nije u redu! Ali, trubaci su bili na trgu kod Konaka i dva sata duvali u etar melodije slicne kao jaje jajetu, atakujuci na bubne opne i centre za ravnotezu prisutne publike.

Letnja pozornica "Vrelo" je od centra Sokobanje udaljena 10 minuta hoda i nije ostala prazna. Prvi sabor folklora pratilo je oko 400 SRBA, koji vole svoju kulturu i svoj folklor, a oni drugi, njih oko 2000, kojima su milije strane kulture i instrumenti, slusali su AFRO-SRBE!

sabor folklora Sokobanja 2008Ovogodisnji, Prvi sabor folklora, nije bio takmicarskog karaktera, to ce postati od naredne godine, rekao nam je Toma Milivojevic, umetnicki koreograf KUD SOKO.

- Zeleli smo ovog puta, samo da proverimo da li mozemo da organizujemo takav skup, da li smo dobri domacini i organizatori. Zadovoljan sam odazivom, devet drustava se odazvalo pozivu, a nisu dosla tri: iz Negotina, Vrsca i Arandjelovca, zbog finansijskih problema, kako su nam objasnili, - kazao je Toma Milojevic.

plakat kud sokoZa ocekivati je da ce naredne godine na saboru folklora u Sokobanji biti vise ucesnika, zelja za visokim plasmanom i nagradama ce prevagnuti. A, trubaci? Oni ce sami sebe oduvati, negde, ko-zna-gde, za jos godinu neku!

Po zavrsetku sabora, deca i oni malo stariji, clanovi folklornih drustava koji su gostovali u Sokobanji, nastavili su druzenje sa svojim domacinima, u hotelu "Zdravljak", gde je posluzena vecera. Igralo se kolo i pevalo, podeljene su zahvalnice i razmenjeni pokloni, stecena nova prijateljstva i upuceni pozivi za gostovanja. A, oni drugi, AFRO-SRBI, su nastavili da duvaju - u pivske flase i dzointe. Laku noc, trubaci!

Kolovodje, vidimo se u Sokobanji!

autor:

Vladimir S. Putnik

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt