U najboljem drustvu

Osnovna škola "Dubrava", u Knjaževcu, bila je u petak, 28. novembra, 20 08. godine, domacin sokobanjskom književniku, pesniku, Jablanki Pavlovic, koja je u ovoj ucionici sticanja znanja, promovisala dve svoje zbirke pesama, "RASPUST" i "OKOVANE PTICE"

U najboljem drustvu
29 Novembar 2008

Osnovna škola "Dubrava", u Knjaževcu, bila je u petak, 28. novembra, 20 08. godine, domacin sokobanjskom književniku, pesniku, Jablanki Pavlovic, koja je u ovoj ucionici sticanja znanja, promovisala dve svoje zbirke pesama, "RASPUST" i "OKOVANE PTICE", a jedna od njih je (Raspust), namenjena deci uzrasta do IV razreda osnovne škole. Sa Jablankom Pavlovic, promociji su prisustvovali Dalibor Filipovic-Filip, književnik iz Knjaževca i Vladimir S. Putnik, pesnik i novinar iz Sokobanje.

Direktor škole, Dragan Petrovic, je bio na službenom putu, a goste su srdacno i sa velikim poštovanjem docekali zamenik direktora, Slavimir Ilic i bibliotekar škole, Nina Milutinovic.

Osnovna škola "Dubrava" je objekat novijeg datuma izgradnje, podignuta je 1993. godine i stalno se nadogradjuje, prema sredstvima iz Budžeta opštine. Ovih dana se privode završetku radovi na izgradnji montažne fiskulturne sale, prilagodene zimskim uslovima rada i sportovima na veštackoj podlozi. No, bez obzira što je škola tako dugo vremena bez sale, deca su dobri daci i marljivo uce. Sa nekoliko okolnih sela, škola broji 574 ucenika, od I do VIII razreda, a sam objekat u Knjaževcu u ovom trenutku ima 340 daka, rekao nam je zamenik direktora, Slavimir Ilic.

Promocija Jablankinih knjiga i druženje sa decom održano je u holu škole i bilo je prisutno oko 80 ucenika nižih razreda, koji su budno i sa pažnjom pratili šta to pesnici imaju da kažu! Skupa sa mališanima deklamovanje pesama pratili su njihovi nastavnici i bibliotekar Nina Milutinovic, koja nije krila radost zbog uprilicene posete i darovima za školsku biblioteku, koja je mlada, formirana je tek ove godine. Nina kaže da za sada najvernije citaoce ima upravo medu mladim naraštajima i da se vecina njih interesuje za poeziju. Jablanka Pavlovic je školskoj biblioteci poklonila po pet primeraka zbirki pesama: "Raspust", "Okovane ptice" i "Vrtlog života".

Okupljenoj decici u holu škole, Jablanka je podelila 30 primeraka zbirke "Raspust", koja je njima i namenjena, toliko je ponela sa sobom i žali što nije imala za svu decu, ali je obecala da ce to uciniti nekom drugom prilikom. Svaki poklonjeni primerak Jablanka je potpisala i napisala kratku posvetu, a deca su bila prezadovoljna.

- Objaviti knjigu, zbirku pesama, ili zbirku pripovetki, svejedno, je mukotrpan posao danas i zahteva mnogo odricanja i novca i svakom od nas je cilj da nešto i zaradimo. Ali, zadovoljstvo koje vam pruži jedan deciji osmeh, kada mu nešto poklonite, je nemerljivo sa bilo kojom cenom koštanja knjige i vece mi je zadovoljstvo pricinilo što sam knjige poklonila, nego da sam ih prodala, - kaže Jablanka Pavlovic.

U našoj Srbiji ima mnogo pesnika, to je cinjenica koju niko ne može poreci, od davnina pesma i poezija su sastavni deo bica Srbinovog, ali je u današnja vremena malo onih kojima zadovoljstvo pricini darivanje! Vecina bi da se okoristi, pa neka su i deca u pitanju. Jablanka Pavlovic nije iz te grupe i nadamo se da ce i mnogi drugi pesnici i književnici slediti njen primer, pružiti radost deci i zadovoljiti sebe.

Knjaževcani, vidimo se ponovo, uskoro!

* * *

20:00 28.11.2008autor:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt