Svetosavske svecanosti 2009. Soko Banja

26./13./ januar ,hotel “Zdravljak” Svestenici SPC i dobrotvorno drustvo “Sveti Sava” iz Soko Banje organizovali su, sada vec tradicionalnu “Svetosavsku Akademiju”. Uvodnu besedu o Svetome Savi odrzao je otac Ljuba. A posle Himne Svetom Savi , u izvodjenju hora učenika iz Soko Banje pod dirigenskom palicom profesora Nebojse Pešića.

Svetosavske svecanosti 2009. Soko Banja
2 Februar 2009

“Koji je cilj proslavljanja Svetog Save?

Da se setimo, kako je srbski narod jos pre 800 godina bio u stanju dati takvog jednog diva kakav je bio naš svetitelj Sava; da svi skupa, koliko nas je Srba u svetu, uzdignemo molitve blagodarnosti Svevisnjem koji je darovao našem narodu Svetoga Savu; da se oživljavanjem uspomene na Svetoga Savu oživi vera svetosavska, očisti moral, umnoži Pravda, utvrdi poštenje, ukrepi porodični život, prosveti prosveta, oduhovi crkva, oplemeni knjiga i unese više stida u reč i delo, u film i bioskop”...

Sveti Nikolaj Srbski

26./13./ januar, hotel “Zdravljak”

Svestenici SPC i dobrotvorno drustvo “Sveti Sava” iz Soko Banje organizovali su, sada vec tradicionalnu “Svetosavsku Akademiju”.

Uvodnu besedu o Svetome Savi odrzao je otac Ljuba. A posle Himne Svetom Savi, u izvodjenju hora učenika iz Soko Banje pod dirigenskom palicom profesora Nebojse Pešića.

Sledio je čin rezanja slavskog kolača u slavu i čast Svetitelja Save koji je obavio o.Ilija Čupić - protonamesnik, sa sokobanjskim sveštenicima.

Svoj doprinos slavi dali su i učenici “Muzičke škole mladih talenata iz Ćuprije, grupa ”Hazari”, iz Beograda, kao i mlada glumica Vjera Mujić. Izložbom nekih stvari o Svetom Savi , iz svoje lične kolekcije, kao i koloekcionara iz Soko Banje g. Rista Miletić nas je na svoj način povezao sa prošlošću.

Kao nagrada najboljem učeniku kako osnovne tako i srednje škole i ove godine je uručen po zlatnik.

Na kraju je usledilo i prigodno posluženje.

.

Razgovor s povodom:

1. “I danas i sutra”,

U kratkom razgovoru koji smo obavili sa predsednikom Upravnog odbora dobrotvornog drustva “Sveti Sava” iz Soko Banje, gospodinom Sašom Drljača, saznali smo da se program Svetosavske Akademije nastavlja i sutra, 27./14./, rezanjem slavskog kolača u školi, obdaništu i biblioteci. “Ali pre toga, pozivam goste i naše sugradjane da zajedno prisustvujemo Svetoj Liturgiji koja će se služiti u Hramu Svetog Preobrazenja Gospodnjeg”, rekao je gospodin Saša Drljača.

2. Prvi put u Soko Banji-

“Crnogorka i Ličanka od majke beogradjanke” kako za sebe kaze naša mlada glumica, gospodjica Vjera Mujović, koju smo nedavno gledali u TV seriji “Moj rodjak sa sela”, kazivala nam je tekstove Svetog Nikolaja Zickog “O Svetom Savi”.

"Za mene je čast što sam ovde večeras. Slobodnog mesta nisam videla, ali mogu reći da su Sokobanjčani divni ljudi. Gospodin Dejan Nikolić, poslanik, vaš sugradjanin samo hvali Soko Banju, i on mi je pomogao da dodjem. Lepo je kad je neko ponosan na svoj grad”... izjavila je gospodjica Vjera.

Detalje o ljubavi iz pomenute serije nam nije otkrila. Postoji scenario, a kada bude snimljen nastavak, saznaćemo sami, saljivo nam je odgovorila. Na pitanje da li da se nadamo njenom ponovnom dolasku, odgovorila je potvrdno, samo ako je pozovemo. Poželeli smo joj puno srece u daljem radu, naravno – do skorog vidjenja!

3. “Zbog nostalgije za jugom i divne prirode”,

Gospodin Dragomir Milenkovic, vodja sastava “Hazari”, rodjeni Nišlija, često dolazi u Soko Banju. Više puta je ovaj sastav učestvovao u “Kulturnom letu”, ali: ”Za nas je velika čast i poseban značaj što smo učestovali u svetosavskim svečanostima”, rekao nam je gospodin Dragomir. ”Inace se zna da su Hazari rodonacelnici Nove balkanske muzike i Nove Vizantije. Nova Vizantija - muzika koja koristi tradicionalne modele sa Vizantijskih prostora”.

4.Istorijska razglednica

Gospodin Rista Miletić iz Beograda je iz svoje lične kolekcije i kolekcija nekih Sokobanjčana, sa Dobrotvornim drustvom “Sveti Sava”, sakupio material i organizovao izlozbu “O Svetom Savi”.

“Devedeset posto izložbenog materijala je autentično i originalno, obuhvata period od 1911. do 2004 godine. Skrenuo bih pažnju na Orden Sveog Save I reda, srbska varijanta; na knjigu o Svetom Savi iz 1935. G. koju je ilustrovao Aleksandar Deroko, arhitekta po čijem idejnom rešenju je uradjen Hram Svetog Save na Vračaru; jedinstvena novčanica sa likom Svetog Save iz 1934.god.; razglednica Hrama Svetog Save u Libertvilu, drzava Ilinois, u S A D”, rekao je gospodin Rista Miletić.

Pošto je izložba zapažena i odlično primljena, rodila se ideja da se slična organizuje u toku letnje turističke sezone.

Razgovor zabeležila:

Ozrenka Milojković

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt