SOKOBANJA - Osamdeset godina BUCKA

Sokobanjski deciji vrtic "Bucko", proslavio je 19. novembra, 2008.godine, 80 godina postojanja, 30 godina rada u novom objektu, (sagraden 1978. god.) i objavljivanje prvog broja casopisa "BUCKO". U godinama posle Drugog svetskog rata, sokobanjsko zabavište je više puta menjalo boravište ...

SOKOBANJA - Osamdeset godina BUCKA
21 Novembar 2008

Sokobanjski deciji vrtic "Bucko", proslavio je 19. novembra, 2008.godine, 80 godina postojanja, 30 godina rada u novom objektu, (sagraden 1978. god.) i objavljivanje prvog broja casopisa "BUCKO".

U godinama posle Drugog svetskog rata, sokobanjsko zabavište je više puta menjalo boravište u kojem je radilo: stara osnovna škola, Dom kulture "Mica Panic", kuca u Centralnom gradskom parku, zatim, u adaptiranoj zgradi mlekarske zadruge, potom u pregradenom holu gimnazije...

Lutanje u potrazi za krovom nad glavom prekinuto je 1978. godine, kada je zahvaljujuci opštinskoj i republickoj zajednici Decije zaštite, u Sokobanji izgraden objekat za decu predškolskog uzrasta, površine 1.580 metara kvadratnih i dobio ime Deciji vrtic "Bucko".

Odlukom ministra prosvete Kraljevske vlade Srbije, 19. novembra 1928. godine u Sokobanji je otvorena predškolska ustanova, a prva zabavilja bila je uciteljica Evdokija Ilic. Prvi polaznici zabavišta bili su, mahom, deca sokobanjskih cinovnika, trgovaca i zanatlija.

Na današnjoj svecanosti, u vrticu "Bucko", bio je prisutan i prvi polaznik sokobanjskog zabavišta, deda Tika, Tihomir Ðordevic, iz Sokobanje. Deda Tika, roden 1923. godine, imao je 5 godina kada je pošao u zabavište i kaže da je tada bilo oko dvadesetoro dece, u zabavištu. Sa osmehom na licu deda Tika se priseca detinjstva i svojih drugova i drugarica i uciteljice Evdokije: - U to vreme nismo imali igracaka, osim onih koje je neko sam napravio ili posedovao. Uciteljica nas je zabavljala tako što nas je ucila da pevamo pesme, da igramo kola, pricala nam i citala price i bajke. Nije bilo kao sada, ali je bilo lepo i svaki dan u zabavištu za nas je bio novi doživljaj, - prica osamdeset petogodišnji deka i zahvaljuje rukovodiocima vrtica "Bucko" što su ga se setili i pozvali na svecanost.

- Sa zadovoljstvom mogu da kažem da predškolstvo u Sokobanji ima veoma dugu tradiciju i danas proslavljamo 80 godina organizovanog bavljenja ovim poslom. Danas, u vrticu "Bucko" radi 18 grupa, a od toga sedam je u celodnevnom boravku, deset je pripremno-predškolskih i jedna je bolnicka grupa. Vrtic broji 319 dece, a za njihovo bezbrižno odrastanje brine 40 radnika ove ustanove. Drago mi je što ste (roditelji i gosti) došli u ovolikom broju i želim vam da skupa sa nama uživate u programu, koji su pripremili vaspitacice i deca vrtica, - rekla je vršilac dužnosti direktora vrtica Miladinka Milenkovic.

Usledio je zatim zabavni program, u trajanju od 60 minuta, a igrarije, maštovitost i veštine naših mališana propraceni su burnim aplauzima, ovacijama i suzama radosnicama.

Živeli mali, veliki ljudi!

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt