Sedam godina od veilkog albanskog nasilja – KOSOVO - Vesti TV Sokobanja

Sedam godina od veilkog albanskog nasilja – KOSOVO - Danas se navršava sedam godina od veilkog albanskog nasilja na Kosovu i Metohiji, kada su se na meti našli Srbi, njihova imovina, spomenici kulture i crkve, a iz domova proterano više od 4.000 ljudi.

Sedam godina od veilkog albanskog nasilja – KOSOVO - Vesti TV Sokobanja
17 Mart 2011

17. 03. 2011. VEST: Sedam godina od veilkog albanskog nasilja – KOSOVO

nasilje na kosovu Danas se navršava sedam godina od veilkog albanskog nasilja na Kosovu i Metohiji, kada su se na meti našli Srbi, njihova imovina, spomenici kulture i crkve, a iz domova proterano više od 4.000 ljudi. U talasu albanskog nasilja 17. marta 2004. godine, koji se pamti kao "Kristalna noć na Kosovu", ubijeno je 19 osoba, dok se još dvoje Srba vode kao nestali. Proterano je 4.012 Srba, etnički očišćeno šest gradova i devet sela, a porušeno je, zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća i 10 društvenih objekata. Do temelja su srušeni i manastir Devič kod Srbice i konaci manastira Svetih Arhangela kod Prizrena; u Prizrenu su izgorele i crkve Bogorodice Ljeviške iz 14. i Svetog Djordja iz 16. veka na čijem je svodu ispisana preteća poruka:”Smrt Srbima”. U znak odmazde u Nišu i Beogradu zapaljene su džamije, a u glavnom gradu je tokom nemira povredjeno 17 gradjana i policajaca.Uprkos obećanjima o brzom povratku u domove, većina žrtava martovskog nasilja i dalje živi u kolektivnim centrima, kontejnerskim naseljima ili tuđim kućama u statusu “interno raseljenih”.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt