Raspust za igru

U okviru Banjskog kulturnog leta, 11.jula,2008.godine, u atrijumu Zavicajnog muzeja u Sokobanji odrzana je promocija zbirke pesama za decu "Raspust", knjizevnika Jablanke Pavlovic iz Sokobanje.

Raspust za igru
19 Jul 2008

U okviru Banjskog kulturnog leta, 11.jula,2008.godine, u atrijumu Zavicajnog muzeja u Sokobanji odrzana je promocija zbirke pesama za decu "Raspust", knjizevnika Jablanke Pavlovic iz Sokobanje.

je rodjena 18.maja, 1946.godine, u Vrmdzi kod Sokobanje. Prve pesme objavljuje u periodici, a zatim ucescem na knjizevnim konkursima. Zastupljena je u preko cetrdeset Zbornika poezije u Srbiji, Republici Srpskoj i Bugarskoj. Dobitnik je mnogih nagrada, priznanja i pohvala. Clan je Udruzenja knjizevnika Srbije od 2007.godine. Objavila je cetiri knjige pesama: "Predeli, slike i secanja" (2004.), "Vrtlog zivota" (2005.), "Okovane ptice" (2007.) i "Raspust" (2008.).

Za zbirku pesama za decu, "Raspust", recenziju je pisao knjizevnik i potpresednik UKS, Ljubivoje Rsumovic koji je pesme preporucio za objavljivanje i bio gost na promociji knjige u Sokobanji.

-Jablanka Pavlovic se u tri do sada objavljene knjige bavi svojim emocijama, lirskim nadahnucima, rodoljubivim uzletima i njeni stihovi su "sve same metafore i alegorije", kako pise Moma Dimic povodom knjige "Okovane ptice". Njen izlet u stvaralastvo za decu bio je lak i lagodan, nenaporan. Ona se nije priklanjala ni jednoj vladajucoj struji, nije proucavala ni jednu postojecu poetiku, verovatno zato sto nije zelela da joj se, eventualno, zameri da se ugledala na bilo koga,- rekao je Ljubivoje Rsumovic.

U prepunom atrijumu najvise su uzivali malisani, kojima, kojima je Zbirka i namenjena, jer se Jablanka potrudila da za decu bude dovoljno sokova i bonbona. Predskolci, decijeg vrtica "Bucko", iz Sokobanje, buduci prvacici, ali i umetnici, radili su crteze za ovu Zbirku pesama i svako od njih je dobio od autora knjigu sa posvetom.

Pesme su citali Jablankini prijatelji, pesnici i knjizevnici: Cvijeta Zekic-Jurisevic, knjizevnik iz Beograda, Dusan D. Zivancevic, knjizevnik iz Zemuna, Nadica Peric, novinar iz Beograda, Ozrenka Milojkovic, pesnik iz Sokkobanje, Dalibor Filipovic-Filip, knjizevnik iz Knjazevca i Vladimir S. Putnik, pesnik i novinar, iz Sokobanje. Potpisnik ovih redova bio je scenarista i voditelj programa, a na samom pocetku promocije mali-veliki drugari su skupa sa njim otpevali Rsumovicevu pesmu Babaroga. Za lepo pevanje bile su zaduzene sokobanjske pevice, umilnog glasa, Emilija Andjelic i Milena Veljkovic. Promociji knjige prisustvovao je i predsednik opstine Sokobanja, Dimitrije Lukic, ciji je sin Djordje jedan od autora crteza u pesmarici "Raspust".

Zajednicko druzenje je nastavljeno, potom, u restoranu Vidikovac do kasnih vecernjih sati, odakle je, pun lepih utisaka o Sokobanji, put Beograda ispracen Ljubivoje Rsumovic.

Zbirku pesama "Raspust", od srca preporucujemo, kako je naveo Rsumovic, ne samo deci, vec i odraslima da procitaju. Potrazite je!

autor:

Vladimir S. Putnik

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt