PRVA HARMONIKA SOKOBANJA 2009

PRVA HARMONIKA SOKOBANJA 2009:: Takmičenje najboljih harmonikaša održaće se, 14. i 15. avgusta, 2009. godine, u Sokobanji u finalu 47. Međunarodnog festivala Prva harmonika Sokobanja 2009. Harmonikaši-finalisti će se stručnom žiriju, u kategorijama: petlići, pioniri, mlađi juniori, stariji juniori, dueti, (do 15 godina), juniori i seniori, predstavljati u kongresnoj sali hotela Moravica

PRVA HARMONIKA SOKOBANJA 2009
11 Avgust 2009

Prva-harmonika-SokobanjaTakmičenje najboljih harmonikaša održaće se, 14. i 15. avgusta, 2009. godine, u Sokobanji u finalu 47. Međunarodnog festivala "Prva harmonika Sokobanja 2009."

Harmonikaši-finalisti će se stručnom žiriju, u kategorijama: petlići, pioniri, mlađi juniori, stariji juniori, dueti, (do 15 godina), juniori i seniori, predstavljati u kongresnoj sali hotela "Moravica", od 10,oo časova, a obe večeri za revijalni nastup i proglašenje pobednika po kategorijama i šampiona festivala, predviđena je letnja pozornica "Vrelo", od 20,oo sati, ako da Bog da ne bude kiše! Festival harmonikaša u Sokobanji je poznat po tome što se i polufinalne i finalne večeri završavaju koncertom nekog od popularnih folk-pevača i tako je i ovoga finala. Prve večeri, u petak, nastupiće Darko Filipović, a u subotu Slavica Ćukteraš. Cena ulaznica je po 200,oo dinara, za svako veče i poštovani gosti, ali i meštani Sokobanje, izvolite posetite letnju pozornicu i uživajte u muzici harmonikaša i glasovnim kvalitetima popularnih, mladih pevača!


FESTIVAL HARMONIKAŠA SOKOBANJA 2009 (Prvo veče)

- Dragi gosti, poštovani moji sugrađani, cenjeni takmičari, izražavam veliko zadovoljstvo što ste večeras sa nama i želim vam dobrodošlicu. Siguran sam da ćemo vas uveriti zašto Srbijom kruže priče da smo dobri domaćini. Četrdeset sedam godina tradicije, vrhunskih harmonikaša, aplauza i zadovoljne publike, na manifestaciji koja je mnoge pobednike poslala pravo u muzičku elitu, koja je afirmisala mnoge mlade talente i koja će nekim od učesnika biti stepenik ka vrhu, pokazatelji su našeg gostoljublja. Zahvaljujem se organizatoru, a vama želim da vam Sokobanja i Prva harmonika budu nešto što će vam nedostajati. Takmičarima želim puno sreće, vama da uživate u programu koji je za vas pripremljen, a 47. međunarodni festival "Prva harmonika Sokobanja 2009", proglašavam otvorenim.

Ovim rečima se prisutnoj publici i takmičarima obratio narodni poslanik, iz Sokobanje, Dejan Nikolić, otvarajući 47. festival harmonikaša. Neki minut ranije podignuta je zastava festivala, a to je učinio prošlogodišnji pobednik Prve harmonike, Aleksandar Kostić, iz Kragujevca, a zatim je sa svojim orkestrom odsvirao splet narodnih kola.

Prve večeri finala festivala publici se predstavilo 17 takmičara u pet kategorija: petlići, pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori i dueti do 15 godina starosti. Voditelj večeri, Miloš Pavlović, glumac iz Aleksinca je sa zadovoljstvom predstavio prvog harmonikaša, Darka Stojadinovića, iz Ćuprije, koji ima samo osam godina i najmlađi je učesnik ove godine u Sokobanji. Harmoniku svira dve godine i u svojoj kategoriji, "petlići", najbolji je bio i odneo je pobedu. Ostali pobednici su: "pioniri"- Luka Topuzović; "stariji pioniri"- Robert Spasencovski; "mlađi juniori"- Aleksandar Jovančić i "duet do 15 godina"- Nikola Stojiljković i Danilo Tomić. U kategoriji "stariji pioniri", nastupila je jedina devojčica, prve večeri, Bojana Preković, koja harmoniku svira 5 godina i do sada je osvojila nekoliko prvih i drugih mesta na raznim takmičenjima harmonikaša. Nažalost, u Sokobanji nije. Pobednicima je nagrade uručio direktor OTKS-a, Ljubinko Milenković. Preslušavanje harmonikaša, njih oko četrdesetak, obavljeno je tokom dana u kongresnoj sali hotela moravica, a stručni žiri su činili: Ljubo Kešelj, predsednik, zatim Aleksandar Aca Stepić, Mića Stojanović, Novica Negovanović i profesor muzičke kulture, Nebojša Pešić, iz Sokobanje.

Šlag na tortu, kako bi rekli, naneo je gost večeri, pevač Darko Filipović (28), koji je neumorno pevao oko 60 minuta, uz nezaobilazno podvriskivanje mnogih obožavateljki sa kojima se nakon koncerta fotografisao. Sve takmičare, kao i Darka Filipovića pratio je orkestar "Lepterija", iz Sokobanje, a njega čine: Ćosa, Cvekla i Đentile. Insistirali su da im navedem samo nadimke, po njima su poznatiji.

Narodni poslanik Dejan Nikolić je poželeo da publika uživa u programu i možemo reći da mu se želja ispunila.


PRVA HARMONIKA - (drugo veče)

Druge večeri festivala, kao što se i očekivalo, iz iskustva od 47 godina, bilo je prisutno znatno više publike, oko 2.500 posetilaca, od prethodne večeri. Stariji harmonikaši, juniori i seniori, od kojih se traži dobra svirka, uvek privuku više znatiželjnika, ljubitelja harmonike i narodnih kola. Svoje umeće sviranja, u revijalnom delu festivala, pokazalo je dvanaest učesnika: trojica juniora i devet seniora.

Sekretar za kulturu u OTKS- Sokobanja, Bratislav Majkić, pozdravio je sve prisutne, članove žirija i takmičare:

- Dobro veče, dobri ljudi, drago mi je da vas ima ovoliko i hvala vam što ste večeras ovde, jer ste dokaz da nije tačno da se gase festivali ovakvog tipa u Srbiji. Momci, koje ćete večeras čuti u revijalnom nastupu, predstavili su se stručnom žiriju sa po deset kompozicija u hotelu "Moravica", tokom dana i na osnovu toga žiri je dao svoje ocene i doneo odluku. Svi finalisti ovogodišnjeg takmičenja, u svim kategorijama, stiču pravo učešća u polufinalu sledeće godine. Još jednom vam se od sveg srca zahvaljujem i želim vam prijatno veče,- reči su Bratislava Majkića.

Aleksandar Živanović Sokobanja 2009 Takmičenja, pa i ovaj festival, imaju pobednike, a na 47. međunarodnom festivalu "Prva harmonika Sokobanja 2009", pobedili su:

- kategorija juniori, Aleksandar Živanović, Slanci-Beograd i

- kategorija seniori, Miroslav Nisić, Bogojevce-Leskovac, rođen 1992. godine, harmoniku svira 8 godina.

Harmonika 09, Prvo mesto- seniori,Miroslav Nisić Miroslav Nisić je, dakle, šampion 47. festivala, nije krio radost zbog osvajanja titule, a zadovoljnoj publici je, nakon primanja nagrade i fotografisanja, odsvirao splet narodnih kola i spustio zastavu festivala.

Publici i takmičarima se obratio i predsednik žirija, Ljubo Kešelj, objasnivši ukratko sistem ocenjivanja i da su kod pojedinaca odlučivale nijanse. Pozdravio je sve učesnike i posetioce i poželeo da ovaj festival traje, bar još pedeset godina.

Pokrovitelj festivala bila je SO Sokobanja, a između mnogih koji su pomogli su hotel Moravica, hotel Zdravljak, "ŠIĆA"- produkcija i drugi.

Sledećih šezdesetak minuta letnjom pozornicom i okolinom odzvanjao je glas Slavice Ćukteraš, gošće druge večeri festivala, koja baš ume da zapali publiku. Pevala je svoje pesme, ali i pesme drugih izvođača od kojih su najbrojnije bile pesme Lepe Brene. Sve u svemu, za protekla dva dana trajanja festivala zabave je bilo na pretek i mnogima će, po rečima poslanika Dejana Nikolića, nedostajati Sokobanja.

Vidimo se u Sokobanji!

Sokobanja, 13.08.2009.g.

tekst i foto:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt