PREMINUO MILUN MITROVIĆ

Dana, 1. novembra, 2010. Godine u 88-oj godini starosti, u Klimčkom centru- Niš preminuo je akademski slikar Milun Mitrović.

PREMINUO  MILUN  MITROVIĆ
1 Novembar 2010

milun-mitrovic Dana, 1. novembra, 2010. Godine u 88-oj godini starosti, u Klimčkom centru- Niš preminuo je akademski slikar Milun Mitrović.

Rođen je 15. Decembra, 1922. godine u selu Rujevica, kod Sokobanje. Osnovnu školu je pohađao u Vrb- ovcu, četvorogodišnju gimnaziju u Sokobanji, a učiteljsku školu u Aleksincu. Po završetku učiteljske škole, 1943. godine, upisuje Likovnu akademiju u Beogradu, na kojoj je diplomirao 1948. godine. Prva likovna iskustva, Milun je stekao u učiteljskoj školi, kod profesora Evgenija Lapteva, koji mu je priređivao izložbe portreta i akvarela, a na akademiji je bio najdarovitiji učenik u klasi profesora i slikara Mila Milunovića.

Magistrirao je1972. godine, a od 1969. do 1982. godine bio je profesor Više pedagoške škole u Beogradu. Od 1979. do 1982. godine je vanredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu- predmet : Osnovi likovne kulture.

Član je ULUS-a od 1948. Godine, imao je preko četrdeset samostalnih izložbi, a izlagao je u zemlji (na izložbama ULUS-a, Oktobarskog salona, Jugoslovenskog pejzaža u Zrenjaninu, Jugoslovenskog akvarela u Karlovcu, Jugoslovenskog portreta u Tuzli i dr) i u inostranstvu: u Beču, Njujorku, Štutgardu, Bukureštu, Oslu, Trondhajmu, Edinburgu, Oslu, Montrealu, Bejrutu i Tripoliju.

dve-breskve-u-vinograduU Narodnom muzeju u Beogradu izlagao je 2000. godine. Iste godine je Narodni muzej objavio njegovu Monografiju 6, kolekcija "Srpka umetnost od 18-20. veka.

Dobitnik je mnogih nagrada kao I Ordena republike sa zlatnim vencem. Od nagrada izdvajamo: Nagrada Omladine Jugoslavije 1948. godine, Ečke slikarske kolonije 1961. godine, Memorijala Nadežde Petrović u Čačku 1962. godine i nagrade ULUS-a 1964. Godine i mnoge druge.

U Sokobanji, 2001. godine postavljena je stalna izložba u Galeriji- Legatu Miluna Mitrovića, oko 170 slika, koje je umetnik zaveštao Sokobanji, svom zavičaju, a osim u Legatu, njegove slike se nalaze i u javnim ustanovama Sokobanje.

Od 1995. godine, u Sokobanji je počela sa radom slikarska kolonija Sokograd, a Milin Mitrović je jedan od osniivača i stalni član Umetničkog saveta kolonije. Svojim delima i svojim radom, zaljubljenik u zavičaj i prirodu, Milun Mitrović je zadužio Sokobanju i njene žitelje i zaslužuje dostojno poštovanje.

Sokobanja,autor.

02.11.2010.g.Vladimir S. Putnik

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt