POTOMCI PRECIMA

Na osnovu programa rada Republickog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije, od 1912. do 1920. godine, kao i sopstvenog programa rada za 2008. godinu, Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika Srbije, iz Sokobanje, je u subotu, 18. oktobra, obeležio 90-godišnjicu proboja Solunskog fronta

POTOMCI PRECIMA
21 Oktobar 2008

Na osnovu programa rada Republickog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije, od 1912. do 1920. godine, kao i sopstvenog programa rada za 2008. godinu, Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika Srbije, iz Sokobanje, je u subotu, 18. oktobra, obeležio 90-godišnjicu proboja Solunskog fronta i Dan oslobodenja Sokobanje u Prvom svetskom ratu.

Kako i prilici, i po savesti i po protokolu, najpre je palim ratnicima u Prvom svetskom ratu, odslužen parastos. U centru Sokobanje, ispred spomenika ratnicima, parastos je služio arhijerejski namesnik Sokobanjski, sveštenik Ilija Cupic, uz prisustvo pedesetak gradjana i znatiželjnih gostiju. Parastosu je prisustvovao i predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije Lukic.

Potom je u Klubu penzionera Sokobanje održana svecana sednica, na kojoj su evocirane uspomene iz ratnih dešavanja i o znacaju proboja Solunskog fronta i velikoj volji srpskih ratnika da ne poslušaju savete "prijatelja i saveznika", kojima napredak srpske vojske nikako nije išao na ruku!

- Nesporna je cinjenica, da je glavnu ulogu u proboju Solunskog fronta imala i odigrala srpska vojska, koja je za 45 dana uspela da oslobodi Srbiju. Sokobanja je oslobodena 18. oktobra, 1918. godine, a vec 1. novembra, vojvoda Petar Bojovic na celu srpskih divizija, ulazi u Beograd. Deset dana kasnije osvajacke sile su kapitulirale! Srbija je imala preko 1.200.000 žrtava, i nikada se nece saznati tacan broj, kao broj žrtava koje je Sokobanja dala u Prvom svetskom ratu,- rekao je Zoran Šujica, predsednik OO SPR, Sokobanja.

O ucešcu sokobanjskih žitelja u bitkama za oslobodenje Srbije, govorio je i Golub Radovanovic, a na sednici je pokrenuta inicijativa da se u svim selima sokobanjske opštine obnove spomenici palim ratnicima, koji su u lošem stanju, a mnogi su oskrnavljeni u vreme vladavine Broza i komunista.

Drugi deo sednice je obeležio kulturno-umetnicki program, koji su pripremili ucenici osnovne škole "Mitropolit Mihailo" iz Sokobanje sa svojim nastavnicima, a budno ih je pratila direktor škole, Jelena Milenovic. Pesnik i hronicar, Duhomir Cvetkovic je prisutnima procitao nekoliko svojih pesama, posvecenih Soluncima. Od predstavnika politickih stranaka u Sokobanji, parastosu i svecanoj sednici prisustvovao je samo predsednik OO SPS, Zoran Milovanovic.

Malobrojne posetioce svecane sednice, domacini i organizatori su poslužili sokovima, kafom i slanim pecivima, koliko se moglo, s obzirom da kao i mnoga druga udruženja gradana i Savez potomaka jedina primanja ostvaruje iz budžeta opštine.

Savez potomaka ratnika 1912-1920, je osnovan sa, najvažnijim ciljem, da ocuva secanje na naše pretke koji su živote svoje položili na braniku otadžbine i cijom zaslugom mi potomci živimo i postojimo, a svi smo potomci tog prostog i poštenog srpskog seljaka u opancima i sa šajkacom, koji nije žalio i život da položi za buducnost naraštaja koji dolaze, a kako se našim precima odužujemo? Istorija je, kažu, uciteljica života! Nas, potomke, ili istorija ne ume da nauci, ili smo svi redom loši ucenici! Kakvi smo to i šta smo mi, ako jednom godišnje ne možemo da odvojimo 60 minuta i odamo dužnu pocast našim precima? Šta da ocekujemo mi od naših potomaka i naslednika, ako se sa omalovažavanjem odnosimo prema našim slavnim precima? Mucenickim precima!

Potrudicemo se da citaoce i posetioce sajta šire upoznamo sa Savezom potomaka i sa njihovim aktivnostima i programom i u tu svrhu uradicemo jedan intervju sa predsednikom opštinskog odbora u Sokobanji.

A vi, Srbi moji, setite se ponekad ciji ste potomci! Ako ste Srbi?!

* * *

autor:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt