Novogodišnji aranžmani - Vesti Soko TV 07.12.2010.godine

Hotelsko turističko preduzeće Lepterija počelo je sa prodajom novogošnjih aražmana kao i karata za doček Nove 2011.godine./ Fakultet za obrazovanje diplomiranih pravnika i diplomiranih ekonomista iz Novog Sada, sada u akreditaciji Fakultet za poslovne studije i pravo, koji ima 12 konsultativnih jedinica, od kojih je jedna i u Sokobanji u saradnji sa Tehničkim fakultetom u Beogradu, uvodi jednu značajnu novinu u načinu predavanja./ Upis za narednu godinu u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" počeće uskoro. / Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin izjavio je danas da bi Srbija iz fondova Evropske unije (EU) za razvoj ruralnih oblasti na godišnjem nivou mogla da povuče i do 50 miliona evra.

Novogodišnji aranžmani - Vesti Soko TV 07.12.2010.godine
7 Decembar 2010

07.12.2010. VEST – Novogodišnji aranžmani

Hotelsko turističko preduzeće Lepterija počelo je sa prodajom novogošnjih aražmana kao i karata za doček Nove 2011.godine. Prema rečima Olge Mladenović,komercijalnog direktora Lepterije za sada prodaja ide dobro. Prodato je 60 -tak aražmana gostima iz Bugarske a još ima najava za prodaju aražmana Bugarima, kaže Olga Mladenović.


07.12.2010. V E S T – Stalna konferencija gradova i opština

Lokalnim samoupravama u Srbiji potrebno je dati veće nadležnosti i veće transfere iz republičkog budžeta, a naročito nerazvijenim opštinama, zaključak je današnje konferencije Unapređenje lokalnih finansija u Srbiji koju je organizovala Stalna konferencija gradova i opština. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da podržava da se transferi lokalnim samoupravama povećaju i podsetio da je u budžetu za narednu godinu planirano povećanje svih sredstava za 30 odsto, tako da je moguće povećati sredstva makar najsiromašnjijm. Dinkić je rekao da lokalne samouprave moraju da imaju veće sopstvene prihode, a kao primer naveo da veći procenat od poreza na plate ide lokalnom nivou.Podpredsednik Vlade Božidar Đelić je rekao da je potrebno da se poveća iznos sredstava koja lokalne samouprave dobijaju iz Fondova EU i da na tome zajedno treba svi da rade, kao i na tome da EU bude garant zaduživanja lokalnim samoupravama što će omogućiti kredite po povoljnijim uslovima i nižim kamatama. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković ukazao je da problem imovine lokalnih samouprava još nije rešen i naveo da će se raditi na tome da se bar najsiromašnijim opštinama u Srbiji povećaju transferna sredstva.


07. 12. 2010. VEST: PREDAVANJA NA DAČLJINU

Fakultet za obrazovanje diplomiranih pravnika i diplomiranih ekonomista iz Novog Sada, sada u akreditaciji Fakultet za poslovne studije i pravo, koji ima 12 konsultativnih jedinica, od kojih je jedna i u Sokobanji u saradnji sa Tehničkim fakultetom u Beogradu, uvodi jednu značajnu novinu u načinu predavanja. U našem okruženju predavanje na daljinu do sada nije praktikovano, kaže koordinatorka konsultativne jedinice Sokobanja, Ljiljana Ivanović i dodaje da će ovo doneti mnogo olakšica studentima koji su iz udaljenih mesta i koji nisu u mogućnosti da dodju na predavanja ili im je to skupo. Sa ovom metodom rada počelo se proteklog vikenda, a predavanja na daljinu biće nastavljena u januaru. Nadamo se da će uskoro svaki student našeg fakulteta moći da prati predavanja iz svoje kuće sa svog računara, kaže Ljiljana Ivanović.


07.12.2010. V E S T – Problemi beogratskih univerziteta

Na sastanku nacionalnih saveta za visoko obrazovanje i naučni i tehnološki razvoj, koji bi trebalo da bude održan narednih dana, biće definisan nov način finansiranja doktorskih studija. Takođe, biće reči o tekućim problemima fakulteta pošto neki nemaju dovoljno novca za izvođenje nastave, grejanje i struju. Zbog toga će biti apelovano na državu da više novca izdvaja za nauku i obrazovanje. Najveći problemi državnih fakulteta su i dalje materijalni troškovi. Na najstarijem, Beogradskom univerzitetu troškovi se mere milionima evra. O finansiranju univerziteta vodi računa Republika, dok su osnovne i srednje škole pod ingerencijom lokalne samouprave. Pošto država pokriva samo petinu troškova, upravo bi dogovor sa lokalnom samoupravom mogao da olakša situaciju. Rektor Univerziteta u Beogradu profesor Branko Kovačević napominje da bi velika pomoć bila kada grad Beograd ne bi naplaćivao punu cenu grejanja, vode, struje, jer bi se na taj način oslobodila određena sredstva od kojih bi Univerzitet mogao studentima da smanji školarine. Fakultetski profesori smatraju da je obrazovanje javno dobro, pa država treba da školuje mlade i da ih zapošljava i upozoravaju da se u ovom trenutku izdvaja samo 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda za obrazovanje i nauku.


07. 12. 2010. VEST: Upis za narednu godinu u Narodnoj biblioteci

Upis za narednu godinu u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" počeće uskoro. Donete su odluke koje se odnose na članarine. Na odeljenju za odrasle članarina iznosi 400 dinara, a na odeljenju za decu 200 dinara. Kolektivnim upisom učenici osnovne škole od 2 do 7 razreda članarinu će platiti 100 dinara, a članarina za djake 8. razreda, srednjoškolce i studente iznosiće 200 dinara. Predškolci i učenici prvog razreda biće učlanjeni besplatno, a članarina za sokobanjske goste iznosiće 200 dinara, saznajemo od direktorke Narodne biblioteke "Stevan Sremac", Mirjane Jovanović. Otkup knjiga Ministarstva kulture je završen i mi smo odabrali knjige za našu biblioteku, kaže Mirjana Jovanović. Knjige su već počele da stižu, tako da će fond biblioteke biti obnovljen. Biblioteka će dobiti oko 200 knjiga.


07.12.2010. V E S T – Za razvoj ruralnih oblasti od Evrope mogucih 50 miliona evra

Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin izjavio je danas da bi Srbija iz fondova Evropske unije (EU) za razvoj ruralnih oblasti na godišnjem nivou mogla da povuče i do 50 miliona evra. Na otvaranju konferencije o projektu "Jačanje kapaciteta Srbije za prihvatanje fondova EU u oblasti ruralnog razvoja u predpristupnom periodu", Dragin je podsetio da je ovaj projekat počeo da se primenjuje u avgustu ove godine i da je vredan dva miliona evra."Projekat obuhvata uspostavljanje kapaciteta u Upravi za agrarna plaćanja i upravnim telima", rekao je Dragin. Osnovni cilj današnje konferencije, prema njegovim rečima, jeste ukazivanje na značaj ruralnog razvoja Srbije na njenom putu ka zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU. Radimo, naglasio je Dragin, po metodologiji EU da bi onog trenutka kada nam fondovi budu bili dostupni mogli da se uklopimo u sistem bez "nekih trzavica"."To znači da su nam ljudi već opremljeni, da softver funkcioniše i da čitav sistem tad bude pripravan za budućnost", naglasio je Dragin.On je napomenuo da je prva podrška ovog projekta gazdinstvima u sektoru mesa i mleka, a druga se odnosi na prerađivačke kapacitete ovog sektora.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt