NOĆ MUZEJA - 15. MAJ 2010

NOĆ MUZEJA:: Predivna i nezaboravna Noć muzeja, već uhodana i prestižna manifestacija kulture koja se po sedmi put održava u Srbiji, otvoriće, širom, vrata 15. maja 2010. u 41 gradu - na više od 190 primamljivih i visokostručno pripremljenih lokacija

NOĆ MUZEJA - 15. MAJ 2010
10 Maj 2010

Predivna i nezaboravna Noć muzeja, već uhodana i prestižna manifestacija kulture koja se po sedmi put održava u Srbiji, otvoriće, širom, vrata 15. maja 2010. u 41 gradu - na više od 190 primamljivih i visokostručno pripremljenih lokacija!

Da, dočekali smo i to savršenstvo, nešto što će se pamtiti i prepričavati...

Biće to noć prepuna energije, noć koja će zračiti kulturom, tradicijom i ponosom - što imamo šta da pokažemo, ne, samo, sebi, već i drugima - gostima i dobronamernicima...

Biće to najprefinjenije zračenje više od 190 kulturnih institucija u 48 gradova širom Srbije! - ovaj podatak ponavljamo - da bismo se pohvalili i da biusmo skrenuli pažnju na to koliko je ovaj događaj - jednom godišnje - važan!...

A nije bilo lako, nimalo! U uslovima u kojima privredi ne cvetaju ruže, i kultura trpi! Koliko smo se trudili, to, samo, znamo mi, ali...

Ali, mesecima smo vredno radili i mozgali, piskarali, dopisivali se, računali i preračunavali se, moljakali (bilo je i tog!... ali, mi smo ponosni na naše težnje, zahteve, vizije, mašu), ubeđivali, bogami, i pustili poneku suzu, a sve zbog cilja - NOĆI MUZEJA - i uspevali smo, a, koliko, procenićete vi...

Tako smo, svaki pojedinac, i svi skupa - uspeli da vam priredimo NOĆ MUZEJA!

Dođite i uživajte!

Svaki muzejski prostor - 15. maja - je vaš!

Predahnite i nadahnite se! Eksponatima i maštom!...

SOKOBANJA...

Organizacija za turizam, kulturu i sport, OTKS Sokobanja, idejni je tvorac i organizator svih kulturnih događanja u Sokobanji. Osim stalnih godišnjih manifestacija: Prva harmonika Srbije, Bijenale ekološke karikature, Zlatne ruke, Sveti Jovan biljober itd., .. na svakih desetak dana organizuje gostovanje poznatih likovnih stvaralaca ili estradnih zvezda u nekoj od svojih galerija ili na otvorenom prostoru (amfitetar) (ak. slikari, vajari, slikari naive, Umetnička kolonija "Sokograd"). Stalna postavka je "Legat Miluna Mitrovića", akademskog slikara iz Sokobanje, Etno zbirka. Sokobanja je inače prva ekološka opština na teritoriji Srbije.

U Noći muzeja biće predstavljene unikatne slikarske minijature-razglednice rađene u svim likovnim tehnikama. Kao i svaka druga razglednica i ove su poslate poštom na adrese različitih ličnosti iz raznih gradova i država sa redovnom poštanskom markom.

Kroz istorijat razvoja razglednice ovaj tip komunikacije se nazivao «predložak» i od njega je mogla da se radi serijska proizvodnja-štampa motiva koji je naslikan i danas su takve razglednice pravi kurioziteti na svim tržištima likovnih dela posebno ako nose obeležja koja su vezana za neki događaj ili poznate ličnosti. Ako se tom doda kao filatelističko obeležje i poštanska marka kao i pečat grada iz kog je pošiljka upućena, imamo jedinstvenu celinu koja pripada i slikarstvu i kartofiliji i filateliji posebno što svaka nosi autentični potpis autora kao i svako drugo likovno delo.

Publika će u Sokoanji, u Noći muzeja, 15. maja 2010, moći da vidi i samostalnu izložbu slikarke naive Jasne Ðorđević iz Kruševca, kao i likovno stvaralaštvo umetnika - u stvari veoma vredan poklon Zavičajnom muzeju i izložbu slika - Legat Miluna Mitrovića.

KNJAŽEVAC...

U Galeriji "Zavičajnog muzeja", u Knjaževcu biće otvorena izložba fotografija „Monparnas u Knjaževcu“ autora arhitekte i konzervatora gospodina Branislava Brankovića, dugogodišnjeg konzervatora katedrale "Sen Deni" i prvog stranog stručnjaka angažovanog na poslovima zaštite spomenika kulture u Francuskoj.

Izložba „Monparnas u Knjaževcu“ govori o umetničkim ateljeima, njihovom razvoju i velikom značaju Monparnasa. Izbor fotografija arhitektonskih rešenja ilustruje promene u umetnosti i razvoj arhitekture, ističući značaj očuvanja i mogućnost korišćenja kulturnih dobara. Izložba predstavlja 28 svetski priznatih savremenih umetnika. Kroz fotografije enterijera uvodi nas u magičan i nezaboravan svet umetnosti i arhitekture, ambijente u kojima se rađaju umetnička dela.

Među njima su i neki od najznačajnijih srpskih slikara, kao što su: Vlada Veličković, Bata Mihailović i dr.

Od 19.30 planirano je predavanje Branislava Brankovića "Francuska iskustva" o iskustvima u zaštiti spomenika kulture, životu u Francuskoj i sećanjima na detinjstvo provedeno u Knjaževcu".

Poziv, svima, od srca - dođite - 15. maj je - tu - samo što nije!...

U sklopu "Arheo-etno parka" u selu Ravna, nalazi se školska zgrada u kojoj je istraživačka stanica i izložba koja prikazuje tok tridesetpetogodišnjih arheoloških istraživanja na obližnjem kasnoantičkom lokalitetu Timacum Minus, zatim lapidarijum s rimskim kamenim spomenicima i Etno-park s neverovatnim autentičnim primerima stambene narodne arhitekture i pratećim privrednim objektima (ambar, kazanica za pečenje rakije!) s kraja 19. i početka 20. veka.

Ovaj kompleks "Muzeja na otvorenom", dodatno je obogatio izvanredan novoformiran "Muzej vina s vinotekom", a koji je uvršćen u ponudu "Puteva vina Srbije"...

NIŠ...

15. maja 2010, publici će biti dostupni (besplatno razgledanje) sledeći objekti:

Istorijski spomenik Ćele kula 09.00 - 20.00 (Bulevar dr Zorana Ðinđića bb).

"Logor 12. februar" 09.00 - 16.00

(Bulevar cara Konstantina bb).

Arheološki lokalitet "Medijana" 09.00 - 16.00 (Bulevar 12.februar bb). Napomena: stalna postavka na lokalitetu nije otvorena jer je u fazi restauracije.

Stalna postavka Arheološko blago Niša 18 00 - 02.00 (Ul. Nikole Pašića br.59).

Pored stalne izložbene postavke "Arheološko blago Niša od neolita do srednjeg veka" koja se nalazi u izložbenoj sali "Muzeja", u holu će ovom prilikom biti izloženo još eksponata iz zbirki arheologije, istorije, etnologije kao i predmeti iz zbirki "Stevan Sremac" i "Branko Miljković" - koje će kustosi prezentovati uz iscrpnu i zanimljivu priču o njima.

Galerija "Sinagoga" 18.00 - 02.00

(Ul. Ruđera Boškovića br. 2).

Izložba "Portret – trajna inspiracija umetnika" autora Mare Makarić, kustosa "Narodnog muzeja" u Nišu (iz fonda Odeljenja istorije umetnosti "Narodnog muzeja" u Nišu).

Galerija Evropska kuća 18.00 - 02.00 (Ul. Obrenovićeva br. 38).

Izložba "Portreti", autora učenika umetničke škole "Ðorđe Krstić"u Nišu

- 18.00 otvaranje Izložbe uz učešće muzičkog trija Srednje muzičke škole "Vojislav Vučković" u Nišu.

Plato ispred ulaza u "Kazandžijski sokak" 18.00 - 19.00.

Etno grupa "Kovilje" iz Vukmanova predstavlja etno-muzičko-scenski program pod nazivom "Seosko poselo".

Na svim muzejskim punktovima kao i u prodavnici suvenira u "Tvrđavi" (ispred umetničkog paviljona "Arsenal") posetioci će moći da kupe suvenire i muzejske publikacije po pristupačnim cenama.

ZAJEČAR...

Narodni muzej "Zaječar"je muzej kompleksnog tipa koji čine stručna odeljenja istorije, arheologije, etnologije i istorije umetnosti. U samoj zgradi muzeja postoji Galerija i stalne postavke arheologije i etnologije. Osim same zgrade muzeja postoje i depadansi: etno kuća Radul begov konak, Zadužbina "Nikola Pašić" i Carska palata "Felix Romuliana". U etno kući i Zadužbini osim stalne postavke nalazi se i galerija...

Direkcija za javni prevoz i ove godine je prijatelj manifestacije "Noć muzeja 15. maj" - pa će u noći kad Beograd bude na nogama - mnogobrojnim posetiocima olakšati prevoz do željenih destinacija.

U javnom gradskom prevozu, u noći manifestacije, karta za "Noć muzeja", važiće i kao putna isprava, u periodu od 17.00 do 24.00 sata.

DOĐITE - ČEKAMO VAS!

NOĆ MUZEJA 2010.

Što bi rekao veliki Njegoš: "NOĆ SKUPLJA VIJEKA!"

oOo

UNIKATNE SLIKARSKE MINIJATURE

-RAZGLEDNICE-

Unikatne slikarske minijature – razglednice rađene su u svim likovnim tehnikama: ulje, akvarel, kombinovana tehnika, pastel, olovka, tuš, tempera... i predstavljaju davno zaboravljen način komunikacije između likovnog stvaraoca i osobe kojoj je razglednica upućena. Kao i svaka druga razglednica i ove su poslate poštom na adrese različitih ličnosti iz raznih gradova i država, frankirane sa redovnom poštanskom markom. Rađene su na specijalnoj slikarskoj hartiji (akvarel posten-blok), dimenzija 15h11 cm, sa svim obeležjima razglednice, izuzev prednjeg dela – aversa, koji umetnik po sopstvenom nahođenju kreira. Kako se radi o unikatnom delu slikara, nije neuobičajeno da primalac takvo umetničko delo, iz raznih subjektivnih ili objektivnih razloga, nikada ne primi. Dešavalo se da ovakav tip razglednice – predložak može da posluži za dalju štampu i serijske emisije. Danas su takve razglednice pravi kuriozitet na svim tržištima likovnih dela, posebno ako nose obeležja koja su vezana za neki događaj – seoski vašar, karikature poznatih ličnosti, pejzaž, seoski ili gradski motiv određene urbane celine, akt, reklamna poruka, stihovi posvećeni dragoj osobi, itd. Podrazumeva se da taj kuriozitet mora biti unikatan, što je slučaj sa ovom kompletnom postavkom, odnosno da nije štampan u manjem ili većem tiražu kao redovna, a opet specifična razglednica.

Ako se tome doda kao filatelističko obeležje i poštanska marka, kao i pečat grada iz kojeg je upućena, imamo jedinstvenu celinu koja pripada slikarstvu, kartofiliji i filateliji, posebno što svaka nosi autentični potpis autora, kao i svako drugo likovno delo manjih ili većih dimenzija, ali i određenu vrednost koja nije zanemarljiva.

Spektar motiva za NOĆ MUZEJA SOKOBANjA 2010. je pažljivo odabran, te ne treba da iznenadi što se pored ženskog akta nalazi predstava dinosaurusa, moguća naslovna strana "Politikinog zabavnika", jevrejska sinagoga, ostaci hrama kralja Heroda iz 1. veka p.n.e., brodovi na Dunavu, stada ovaca, haiku poezija, kaligrafski tekstovi, dela autora iz Kovačice, religija i mitologija daleke Indije..., sve zavisno od umetnikove trenutne inspiracije.

Kuriozitet predstavlja činjenica daje ovo prva ikada održana izložba ovakvih likovnih kreacija uz napomenu da je većina autora, bilo da su u pitanju akademski slikari ili pak slikari naive, u kraćem ili dužem periodu bila gost u Sokobanji, a pojedina dela viđena očima umetnika su i nastala u ovom gradu, koji ih na ovaj jedinstven i prigodan način predstavlja širem auditorijumu i obrnuto.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt