NEODOLJIVA - sajam knjiga u Beogradu

Pod sloganom "NEODOLjIVA", pedeset treci Medunarodni beogradski sajam knjiga, na kojem je kao gost predstavljena japanska književnost (vrlo zanimljiva i iskustvena), održan je od 20-26. oktobra, u halama "Beogradskog sajma".

NEODOLJIVA - sajam knjiga u Beogradu
3 Novembar 2008

Pod sloganom "NEODOLjIVA", pedeset treci Medunarodni beogradski sajam knjiga, na kojem je kao gost predstavljena japanska književnost (vrlo zanimljiva i iskustvena), održan je od 20-26. oktobra, u halama "Beogradskog sajma". I ove, kao i prethodnih godina, u tihoj raspravi da li organizovanje najznacajnije književne manifestacije u zemlji treba da pripada Ministarstvu kulture, ili "krovnoj" književnoj ustanovi "Udruženju književnika srbije"? Pedeset treci beogradski književni sajam, uz prisustvo oko 135.000 posetilaca i 700 izdavaca iz zemlje i nostranstva i cenu ulaznica od 220 din. pokazao je da je knjiga neodoljiva, ali u velikom broju slucajeva, zbog svoje cene i nepristupacna. Zato se stekao utisak, bez obzira na zvanicnu statistiku, da je citaocu ove godine ponudeno znatno manje naslova. Mali izdavaci, i ovaj put, nisu imali priliku na ravnopravnu prezentaciju sa velikim izdavacima, jer je zakup prostora u centralnoj hali, jedan bio 100.000 din. pa naviše. Inostrana beletristika veoma sumnjivog kvaliteta na ovogodišnjem sajmu pretrpela je odredenu restrikciju i to je svakako povoljan period za našu i svetsku književnost. Domaci autori novije generacije narocito romanopisci sve se bolje kotiraju kod citalacke publike, što može samo da ih ohrabri i podstakne za dalja napregnuca. Primetan je bio i veci broj pravoslavno-crkvenih štandova kao odgovor na srpsku duhovnu obnovu. I ove godine, na zadovoljstvo sokobanjskih citalaca, našla su se dela sokobanjskih književnika i pesnika na štandu "Saveza književnika u otadžbini i rasejanju", ("SKOR"), u hali cetrnaest. U šesnest sati,24. oktobra, održana je promocija zajednickog zbornika clanova Saveza u sali "Borislav Pekic" koja se na sajmu koristi iskljucivo za promocije književnih dela, uz prisutvo štampanih i elektronskih medija. Iz Soko Banje poeziju su citali: književnik , Jablanka Pavlovic, inace predsednik ogranka SKOR za Soko Banju, mala Milica Živanovic, iz Poružnice, dak osnovne škole cija je prva knjiga u pripremi, Duhomir Cvetkovic pesnik i hronicar, zatim Ozrenka Milojkovic pesnik, Radomir Milojkovic pesnik i slikar i Sladana Milijic, pesnik.Sveopšti utisci sa pedeset treceg sajma su veoma povoljni i nadamo se da ce sve veci broj sokobanjskih stvaralaca, pisaca i biti prisutno na najvecem srpskom sajmu knjiga. Sokobanjski pisci zahvaljuju se predsedniku opštine Soko Banja, gospodinu Dimitriju Lukicu i OTKS, što su im omogucili svojim vozilom odlazak na sajam knjiga i uspešnu prezentaciju. Dovidenja do pedeset cetvrtog beogradskog sajma knjiga.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt