Lokalni program akcije

Pod sloganom "Neka i vaša opština bude po meri dece", u ponedeljak je, 22. 09.2008.godine, u sali za sastanke SO Sokobanja, održan sastanak "Društva za zaštitu i unapredenje mentalnog zdravlja dece i omladine", sa sedištem u Nišu, sa celnicima opštine Sokobanja

Lokalni program akcije
26 Septembar 2008

Pod sloganom "Neka i vaša opština bude po meri dece", u ponedeljak je, 22. 09.2008.godine, u sali za sastanke SO Sokobanja, održan sastanak "Društva za zaštitu i unapredenje mentalnog zdravlja dece i omladine", sa sedištem u Nišu, sa celnicima opštine Sokobanja. Ispred Društva u Sokobanji su bili Beba Bajic, predsednik, Saša Stefanovic, strucni konsultant i Tamara Simonovic, socijalni radnik, zatim gosti Marija Vasic, direktor Centra za socijalni rad iz Pirota i Radomir Jevtic, spec. pedagog i soc. radnik iz Kruševca. U svojstvu inicijatora zagovaranja donošenja Lokalnog plana akcije za decu, (LPA), u Sokobanji i organizatora potpisivanja peticije podrške, u julu ove godine, bile su srednjoškolke Valentina Stevanovic i njene dve drugarice.

Da potsetimo samo, 05. jula, ove godine, srednjoškolci iz Sokobanje su u centru Sokobanje organizovali peticiju, prikupljanje potpisa podrške za donošenje LPA, za decu i omladinu u opštini Sokobanja. Prikupljeno je tada preko 800 potpisa podrške, a sledeci potez srednjoškolaca i Društva je bio sastanak sa predsednikom opštine Sokobanja i drugim funkcionerima, kako bi ih informisali sa samim programom i potrebama mladih u ovoj sredini.

- Nakon nekoliko ucešca na treninzima u Nišu, došli smo do problema koji nas mlade tišti u Sokobanji, a to je potreba za Omladinskim centrom u našem mestu. Mi, osim dva-tri meseca u toku godine, imamo jedno mrtvilo, kada su u pitanju kulturna, zabavna, sportska i druga dešavanja i samo su nam dostupni kafici, a to nije naš cilj! Sproveli smo anketu u školama u Sokobanji i dobili smo jedan spisak želja mladih, kako bi oni želeli da ispune sebe i svoje slobodno vreme. Zatim smo organizovali potpisivanje peticije podrške, naišli smo na odobravanje vecine, ali imali smo i slucajeva negodovanja i jasnih poruka da nam to nece u Sokobanji proci,- rekla je Valentina Stevanovic.

Odluceno je, na predlog Nadice Stojkovic iz decijeg vrtica "Bucko", da se peticija sa prikupljenim potpisima uruci predsedniku opštine u toku Decije nedelje, u oktobru.

Predsednik opštine Sokobanja je tog dana bio zauzet, ali sastanku su prisustvovali njegov zamenik, Aleksandar Milenkovic, zatim, predsednik skupštine SO Sokobanja, Radomir Andelkovic, nacelnik opštinske uprave Dušica Stankovic i sekretar SO Sokobanja, Sanja Miletic. Skupu su prisustvovali i predstavnici osnovne škole u Sokobanji, zamenici direktora Tanja Nikolic i Zdenka Milivojevic, zatim predstavnici decijeg vrtica "Bucko", Centra za socijalni rad, predstavnici medija i nekolicina gradana. Iz Srednje škole niko nije došao, a pozvani su!

Za ovaj sastanak vladalo je veliko interesovanje i Beba Bajic se zahvalila prisutnima što su došli u impozantnom broju i u ime Društva je pozdravila sve prisutne, naglasivši da ovo nije prvi put da deluju u Sokobanji u saradnji sa školama i SO Sokobanja. Ta saradnja proteže se vec cetiri godine, jer je i ova opština obuhvacena projektom zagovaranja LPA za decu i mlade, koji vec ima dejstva u jugoistocnoj Srbiji, ali je u Sokobanji naišao na odugovlacenje. Beba Bajic je naglasila da ova opština, odnosno Lokalna samouprava mora da obrati više pažnje deci u ovoj sredini, zog njihovog boljeg položaja.

Tamara Simonovic je sve prisutne upoznala sa programom LPA i sa metodologijom izrade, koji je njegov znacaj i u kojim opštinama Republike Srbije vec funkcioniše i koji su rezultati. Ona se nada da ce ovaj plan naici na razumevanje i u Sokobanji, jer se tice buducnosti naše dece, s obzirom da su prisutni predstavnici najznacajnijih institucija u opštini. Dvadeset jedna opština u Srbiji vec imaju izradene ili usvojene LPA, a u nekim opštinama je i sistematizovano i radno mesto koordinatora LPA za decu.

Prenoseci iskustva iz Pirota i Kruševca, Marija Vasic i Radomir Jevtic su posebno pohvalili ucešca predsednika opština u podršci i izradi LPA u njihovim sredinama i sredstva koja opštine izdvajaju iz opštinskih budžeta za sprovodenje plana i relizaciju projekata. Oboje su naglasili da finansiranje iz opštinskih budžeta nije jedini prihod, da se javljaju i mnogi donatori, ali je bitno da LPA bude prihvacen od lokalne samouprave i da se imaju projekti u okviru LPA za decu. Oboje isticu da je LPA za decu ozbiljan posao i da tu nema improvizovanja i mešetarenja i to je bitan elemenat! Lokalni plan akcije za decu i mlade obuhvata sve sfere njihovog života i sve grupe, a rezultati su, mnogo poboljšan život dece u opštinama, narocito one koja su siromašna, ometena u razvoju i dece romske populacije.

Nakon prezentacije LPA i pažljivog pracenja izlaganja gostiju iz Pirota i Kruševca, razvila se diskusija i svi su saglasni da je našoj opštini tako nešto potrebno, zbog buducnosti naše dece. Tanja Nikolic, zamenik direktora osnovne škole je rekla da je ucestvovala u istraživanju socijalnog programa za decu i da joj je drago što se slaže sa Valentinom Stevanovic u svemu što deci ovde nedostaje, kao i da je dobro što se ovako okupljamo i trebalo bi da napravimo jednu bazu podataka. Žika Stojanovic, iz Udruženja Roma Sokobanje, je izneo primedbu, kada su socijalni programi u pitanju, da bi trebalo napraviti i LPA za odrasle, zbog sve veceg siromaštva gradana; ako dete danas dobije jedan obrok, kao vid socijalne pomoci, ono ce kod kuce opet da gladuje, jer roditelji ne mogu da obezbede ni osnovne uslove za život deci.

Zakljucak sa ovog skupa je da je u javnosti LPA za decu i mlade, naišao na podršku i da što pre treba da se nade na sednici SO Sokobanja. Dakle, sada su na potezu predsednik opštine i lokalna samouprava; da izgrade opštinu po meri dece!

autor:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt