KULTURNI DOGADJAJI U SOKOBANJI

Banjsko kulturno leto, u Sokobanji, kao i zvanična turistička sezona, počelo je od 21. juna, 2009. godine i trajaće do 21. septembra. Zbog višednevnih padavina bilo je malo poremećaja, neki dogadjaji morali biti odloženi, ali Organizacija za turizam, kulturu i sport – Sokobanja, koji je glavni organizator

KULTURNI DOGADJAJI U SOKOBANJI
2 Jul 2009

PROMOCIJA KNJIGE

„ Banjsko kulturno leto“, u Sokobanji, kao i zvanična turistička sezona, počelo je od 21. juna, 2009. godine i trajaće do 21. septembra. Zbog višednevnih padavina bilo je malo poremećaja, neki dogadjaji morali biti odloženi, ali Organizacija za turizam, kulturu i sport – Sokobanja, koji je glavni organizator „Banjskog kulturnog leta“, se zalaže da sve nadomesti i svaki dan, do pred kraj septembra, ispuni.

Početak jula meseca obeležilo je nekoliko kulturnih manifestacija: promocija zbirke pesama mlade pesnikinje iz Sokobanje, Milice Živanović, književno veče novoosnovanog udruženja umetnika „Vrelo“, iz Sokobanje, otvaranje V Sajma lekovitog bilja, meda i zdrave hrane, završno veče književnog konkursa „Jutro nad Ozrenom“, kojeg Raspisuje književni klub „Sokolovo pero“ iz Sokobanje.

Milica Živanović, o kojoj smo na ovim stranama više puta pisali, je završila peti razred osnovne škole i raspust je otpočela veselo, jer je njena prva zbirka pesama ugledala svetlost dana i veoma dobro primljena među starijim kolegama-pesnicima. Zbirku je uredio i pripremio za štampu profesor srpskog jezika i književnosti, u srednjoj školi u Sokobanji, Predrag Milenković, koji je i napisao svoju ocenu, ove zbirke. Tačno u podne, u amfiteatru Zavičajnog muzeja u Sokobanji, počelo je predstavljanje Miličine zbirke pesama, a pored autorke, i voditelja, (V.S.Putnik), pesme je čitala Miličina drugarica Barbara Milenković. Promociji su prisustvovali: predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije Lukić, direktor OTKS Ljubinko Milenković, zatim profesor, književnik i književni kritičar i predsednik SKOR-a, Nenad Radoš iz Beograda, doktori iz Sokobanje, Aleksinca i Niša, koji leče Milicu i mnogobrojni gosti, kao i članovi udruženja umetnika „Vrelo“, iz Sokobanje, čiji je Milica Živanović član i jedan od osnivača. Pored ovog udruženja, Milica je već tri godine član Saveza književnika u otadžbini i rasejanju (SKOR) i njeni radovi su objavljeni u zbornicima „Sazvežđa“.

Sponzor knjige je opština Sokobanja i Milica i njeni roditelji su zahvalni Lokalnoj samoupravi na razumevanju i podršci mladim talentima u Sokobanji. Milici želimo još puno objavljenih zbirki pesama i naslikanih slika i mnogo uspeha u radu i životu.

ZALAZAK SUNCA

Jedne večeri iscurelo je Sunce

Na pučini plavoj.

Plamene trake zapalile su nebo,

Došla je noć da ugasi požar.

Mesec je svu noć bdeo.

Bilo mi je žao sunčeve lepote,

Plašila sam se za pocepan deo.

Jutro je osvanulo sunčano, vedro.

Kažu: Mesec je dao svoje jedro.

Zakrpio je svoju loptu,

Pa sad nije ceo.

Autor:

Milica Živanović

NOVO UDRUŽENJE

U Sokobanji je krajem februara, ove godine, osnovano Udruženje umetnika „Vrelo“, koje u svoje redove, osim pisaca i pesnika, prima slikare, (amatere i akademce), muzičare, pevače, zdravičare, glumce itd. Nakon svih obavljenih zakonskih procedura i registracije udruženja, stekli su se uslovi da ovo udruženje uzme učešća u „Banjskom kulturnom letu“ i javnosti predstavi svoje članove i rad. Udruženje je od organizatora, OTKS-a, dobilo pet termina u julu i avgustu, a svoj debitantski nastup imalo je 2. jula, 2009. godine, u atrijumu Zavičajnog muzeja, u Sokobanji. Oko 500 gledalaca je bilo veoma zadovoljno onim što su članovi „Vrela“, sa svojim gostima pokazali, a dobroj atmosferi ponajviše je kumovao pevač popularne muzike, Bojan Milanović, koji je i član udruženja. Najviše prostora dato je gostima i mladim talentima-pesnicima, kojima se ovo udruženje može ponositi. Od gostiju, prvi nastup udruženja, uveličali su: Velibor Boba Mihić, književnik, iz Beograda; Nenad Radoš, književnik, iz Beograda i predsednik SKOR-a; Radoslav Stojanović – Šekspir, knjževnik iz Niša; Oliver Injac, advokat i pesnik, iz Niša; Nađa Brankov, profesor književnosti i pesnik iz Vršca i nekolicina članova knjževnog kluba „Velimir Rajić“, iz Aleksinca.

Ovakva i slična druženja umetnika, nikad se ne završe svršetkom predstave ili nastupa, tako je i ovo nastavljeno u jednom restoranu u Sokobanji, gde je za goste upriličena večera, a pokrovitelj je bila SO Sokobanja. Početak rada novog udruženja i sve goste, kao i publiku, pozdravio je direktor OTKS-a, Ljubinko Milenković, koji je naglasio da će se banjskim gostima i meštanima predstaviti ljudi, umetnici, koji iza sebe imaju plodonosan rad.

Sledeći susret sa članovima udruženja „Vrelo“, publika će imati 16. jula, dok će u periodu od 11. do 18. jula 2009. godine, u Zavičajnom muzeju biti zajednička izložba slika, članova udruženja, koji se bave ovom lepom umetnošću.

LEKOVITO BILJE HARMONIKA

Neposredno pred nastup udruženja „Vrelo“, u atrijumu Zavičajnog muzeja, Ljubinko Milenković, direktor OTKS-a i Nebojša Stanojević, vlasnik privatnog preduzeća za preradu i otkup lekovitog bilja „ADONIS“, iz Sokobanje i predsednik udruženja za lekovito bilje Srbije „Dr Jovab Tucakov“, otvorili su „V Sajam lekovitog bilja, meda i zdrave hrane“, Sokobanja 2009. Ove godine ima nešto više učesnika od prošle i svi se trude da svoje proizvode predstave što bolje i naravno, prodaju krajnjem korisniku, odnosno onom kojem je takav proizvod potreban. Poslednjih godina lekovito bilje i proizvodi od njega, kao i proizvodi vrednih pčela, nalaze sve više primene u lečenju ili zalečenju nekih bolesti, kod kojih naučna medicina nema uspeha. Primetan je i pomak prihvatanja te „Alternativne medicine“, od lekara i naučnih radnika, koji i sami sve češće koriste proizvode „travara“ i „medara“. Svi sa nadom da će biti bolje i da može biti bolje, kada je zdravlje čoveka u pitanju.

Međunarodno takmičenje harmonikaša, „Prva harmonika Sokobanja 2009“, održano 3. i 4. jula, u Sokobanji, ponovo je bilo u senci lošeg, kišovitog vremena i dugogodišnje dileme organizatora, gde će takmičenje biti održano: letnja pozornica „Vrelo“ ili sala hotela „Sunce“? Na zvaničnom plakatu takmičenja navedena je letnja pozornica, a na obaveštenjima u Info centru, stajalo je da se takmičenje održava u hotelu. Pljuskovi si ipak razrešili dilemu i takmičare i publiku „oterali“ u hotel. Šezdesetak takmičara, polufinalista, posetiće Sokobanju i narednog meseca, u finalu, a gde će takmičenje biti održano, saznaćemo minut pred početak!

06.07.2009.g.

Tekst i foto:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt