Izložbe u Sokobanji

U Sokobanji su u ponedeljak, 6. oktobra, 2008. godine, u prostorijama Zavicajnog muzeja, otvorene dve izložbe. Prva je posvecena Toplickom ustanku iz 1917. godine, a povodom 90-godišnjice od proboja Solunskog fronta. Autori izložbe su Petko Marjanovic, viši kustos-istoricar, Darko Žaric, kustos-istoricar i Cedomir Ristic, direktor Narodnog muzeja TOPLICE u Prokuplju.

Izložbe u Sokobanji
8 Oktobar 2008

U Sokobanji su u ponedeljak, 6. oktobra, 2008. godine, u prostorijama Zavicajnog muzeja, otvorene dve izložbe. Prva je posvecena Toplickom ustanku iz 1917. godine, a povodom 90-godišnjice od proboja Solunskog fronta. Autori izložbe su Petko Marjanovic, viši kustos-istoricar, Darko Žaric, kustos-istoricar i Cedomir Ristic, direktor Narodnog muzeja TOPLICE u Prokuplju. Druga izložba je posvecena malom formatu slikarsko-graficke tehnike, a priredili su je clanovi slikarsko-graficke sekcije ULUPUDS-a, (Udruženje likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajna Srbije), a zastupljeno je preko 50 autora.

Otvarajuci prvu izložbu, direktor Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanja, Slobodan Krstic je izmedu ostalog rekao:

- Sokobanja je turisticko mesto i sve više postaje interesantna turistima. Deo našeg programa i turisticke ponude je i kulturni program i dešavanja koji, kao što vidite, traju i van špica turisticke sezone. Deo tog programa su i ove izložbe veceras, a o njima ce nešto više reci sami autori, - kazao je Krstic, pozdravljajuci sve prisutne.

Petko Marjanovic, u ime autora izložbe, se zahvalio najpre na prijemu i gostoprimstvu i dodao da ce ova izložba biti postavljena u mnogim gradovima i mestima Srbije. Marjanovic je posebno naglasio da je Toplicki ustanak jedini ustanak u tadašnjoj porobljenoj Evropi, ali da se o njemu malo zna.

O ucešcu Sokobanje u ustanku i njegovom znacaju, kao i o prilikama te 1917. godine, govorio je Hranimir Milojkovic, književnik iz Sokobanje. Kako je rekao Milojkovic, Bugari su u Sokobanjsku kotlinu ušli 5. septembra, 1915. godine, ne samo sa namerom da porobe žitelje, vec da prispoje teritoriju "Velikoj Bugarskoj", a Srpski narod proglase za bugarski! Za vreme gušenja ustanka iz Sokobanje je internirano preko 430 lica, oko 180 je streljano nakon ugušenja ustanka, a koliko je pobijeno za vreme trajanja pobune i neposredno pred ustanak, tacan broj se ne zna. Poslednji ustanici, vode ustanka u Sokobanji, vojvode Velicko Blagojevic i Radenko Nikolic, uhvaceni su i streljani u jesen 1917. godine. Bugari su iz Sokobanje isterani 18. oktobra, 1918. godine, nakon proboja Solunskog fronta.

U uvodnoj reci, pred otvaranje drge izložbe, "Malog formata 2008", referent za kulturu u OTKS Sokobanja, Bratislav Majkic je pozdravio posetioce i umetnike iz Beograda, dodavši da mu je drago što su oni odabrali Sokobanju za predstavljanje radova clanova ULUPUDS-a.

A otvarajuci izložbu, direktor Slobodan Krstic se malo i našalio rekavši da, otkako smo dobili "Turisticki cvet", otvaramo i po dve izložbe dnevno!

Posetiocima izložbe obratio se Rade Markovic, predsednik slikarsko-graficke sekcije ULUPUDS-a:

- Poštovani domacini, posebna mi je cast da vas pozdravim ispred Udruženja i kažem nešto o izložbi. ULUPUDS je osnovan 1953. godine i ULUS je vec bio staro likovno udruženje. Mnogi umetnici su tih godina shvatili da nije sve u klasicnoj umetnosti, vec da postoji jedan napredak u drugim nacinima i tehnikama i da to treba i pokazati. Udruženje ima preko 1000 clanova, a ovde su zastupljena 52 umetnika i imate prilike da vidite i karikature, i stripove, i graficke radove i ikone. Ova izložba je svoj put zapocela u Užicu i vec je obišla desetak gradova, a završna ce biti u Beogradu, - rekao je Markovic.

Nadamo se da ce izložbe biti posecene, jer u Sokobanji se svakodnevno nešto dešava i ima dosta gostiju.

Umetnici, vidimo se u Sokobanji!

autor:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt