IVKOVA SLAVA POD OZRENOM

IVKOVA SLAVA:: Reditelj kruševačkog pozorišta, Dušan Duka Jovanović, rešio je da svake sezone sokobanjske goste i meštane, poštovaoce pozorišta, nagradi novom postavkom nekog starog dela, mnogo puta izvedenog na daskama koje život znače, ili već ekranizovanog.

IVKOVA SLAVA POD OZRENOM
23 Jul 2009

Reditelj kruševačkog pozorišta, Dušan Duka Jovanović, rešio je da svake sezone sokobanjske goste i meštane, poštovaoce pozorišta, nagradi novom postavkom nekog starog dela, mnogo puta izvedenog na „daskama koje život znače“, ili već ekranizovanog.

Njegova želja da unese nešto novo u ono staro, pokazala se kao uspešna, prošle godine, kada je sa sokobanjskim, amaterskim „SB“ pozorištem izveo delo Branislava Nušića, „Mister Dolar“, preobrazivši ga u mjuzikl, na čemu mu mnogi pozorišni reditelji mogu samo pozavideti. Predstava je sa simpatijama primljena od publike, a sokobanjsko pozorište je imalo, nakon premijere, gostovanja u nekoliko mesta Srbije i jedno u Bugarsku.

Vrelog i sparnog 22. jula, 2009. godine, u atrijumu Zavičajnog muzeja u Sokobanji, na otvorenom prostoru, u dramatizaciji i režiji Duke Jovanovića, Amatersko pozorište iz Ribarske Banje, izvelo je predstavu "Ivkova slava", Stevana Sremca, koju je Duka pretočio u mjuzikl i to veoma uspešno. Istina, osim pesama koje prate Sremčevo delo i niško podneblje, bilo je i nekoliko dodataka, ali su sve bile iz toga doba, bez obzira iz kog dela Srbije dolaze, odnosno gde su nastale, tako da su u Dukinom mjuziklu pevane i starogradske pesme i bećarci. Prisutna publika, njih oko 500, koliko može da primi atrijum, sa zadovoljstvom je pratila tok mjuzikla i često pljeskanjem dlanova i ovacijama nagrađivala glumce-amatere, iz Ribarske Banje. Amaterizam, u bilo kom vidu, naročito u umetnosti, ne zaostaje mnogo za profesionalizmom, mišljenja sam čak da je mnogo bolji, ali sujeta i ljubomora "akademaca", čini od amatera nižu vrstu, koju javnost "mora" da omalovažava! Jer, zaboga, neko je tako rekao! Slično vremenu posle Drugog svetskog rata, kada je komunistički komesar, tamo neki, rekao da nema Boga i više od polovine Srba je naprasno prestalo da veruje u Njega!

Glumci, članovi pozorišta iz Ribarske Banje, samouvereno i zaista profesionalno su izneli zamisao odličnog reditelja, a posebno su se istakli Aleksandra Kostić, u ulozi MARIJOLE, koja predivno peva; zatim Nikola Pantović, KALČA; Konstantin Kokan Cvetković, u ulozi KURJAKA i Danijel Basailović, IVKO.

Reditelju Duki Jovanoviću želimo još mnogo novih postavki starih dela majstora srpske književnosti i takođe, mnogo uspeha, a Organizaciji za turizam, kulturu i sport - Sokobanja preporučujemo da, bar još jednom, u toku sezone omoguće gostovanje ovog pozorišta sa predstavom "Ivkova slava", zato što to i oni, a i publika zaslužuju!

Vidimo se u Sokobanji!

Sokobanja, 22.07.2009.g.

tekst i foto:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt