Drugi sabor folklora Srbije u Sokobanji

Deset Kulturno-umetničkih društava, devet iz Srbije i jedno iz Republike Srpske, "SOKO", iz Višegrada, sinoć su, 22. avgusta 2009. godine, igrom i pesmom na samo dva sata, smestili Šumadiju u Banju pod Ozrenom. Polovina od učesnika "2. Sabora folklora Igra kolo pod Ozrenom"- Sokobanja 2009. predstavila se publici igrama i pesmama iz Šumadije.

Drugi sabor folklora Srbije u Sokobanji
25 Avgust 2009

Defileom kroz Sokobanju, od Zavičajnog muzeja sokobanjskom promenadom, kolona mladića i devojaka, dečaka i devojčica, uputila se ka letnjoj pozornici "Vrelo", praćena osmesima, pitanjima, pozdravima.

Deset Kulturno-umetničkih društava, devet iz Srbije i jedno iz Republike Srpske, "SOKO", iz Višegrada, sinoć su, 22. avgusta 2009. godine, igrom i pesmom na samo dva sata, smestili Šumadiju u Banju pod Ozrenom. Polovina od učesnika "2. Sabora folklora Igra kolo pod Ozrenom"- Sokobanja 2009. predstavila se publici igrama i pesmama iz Šumadije. Sabor još uvek nije takmičarskog karaktera, mnoga društva su mlada, ali po mišljenjima mnogih i mnogobrojne publike, a bilo ih je oko 1.200, najbolji utisak ostavila je FOLK GRUPA KOSTOLAC, iz Kostolca, koja se veoma upečatljivom koreografijom predstavila na letnjoj pozornici "Vrelo". Rame uz rame s njima dobrom igrom i koreografijom mogu se pohvaliti KUD SOKO, iz Sokobanje i KUD RIBARSKA BANJA, iz Ribarske Banje, naravno i od ta tri ansambla iz publike je tražen "bis"!

Sokobanjska opština ima tri Kulturno-umetnička društva koja neguju srpsku narodnu igru i izvornu pesmu, pored KUD-a SOKO, koji je najstariji i predstavio se već nekoliko puta u inostranstvu, postoje još KUD MLADOST, iz Čitluka i KUD MORAVICA, iz Dugog Polja. Najmlađe sokobanjsko društvo, iz Dugog Polja, uzelo je ove godine učešća na Saboru, najmlađi ansambl i ostavili su lep utisak i nadu da će se uspešno razvijati u godinama koje slede. Zbog krajnje ličnih interesa i uskogrudih pogleda, KUD MLADOST, iz Čitluka, po drugi put je odbilo učešće na Saboru i organizator ne bi trebalo više da ih poziva, jer - koga nema, bez njega se može!

Organizator Sabora folklora je KUD SOKO, iz Sokobanje, a pomagači i prijatelji su SO Sokobanja, DHTP Lepterija i nekolicina privatnih preduzetnika opštine. Po osnovu stare, sokobanjske legende o Lepteriji i Županu, ove godine je pored igre i pesme organizovan izbor najlepše devojke i najlepšeg mladića - Lepterije i Župana Sabora i taj epitet poneli su Jelena Mladenović, iz Končareva i Jovan Stanković, iz Ribarske Banje. Oni su kao nagradu dobili vikend pansion za dve osobe u hotelu ZDRAVLJAK, u Sokobanji. Petočlani žiri: Toma Milivojević- predsednik i Konstantin Cvetković, Radiša Radovanović Bata Arsenijević i Jelena Radović, članovi, tako je odlučio, a žiriju se ne prigovara za odluke!

U ime SO Sokobanja, 2. Sabor je pozdravio i otvorio Saša Drljača, direktor JKP NAPREDAK, iz Sokobanje, poželevši učesnicima dobru igru, a publici i gostima lepu zabavu i ugodan boravak u Sokobanji. A sam početak Sabora obeležili su trubači, iz susednog Knjaževca, orkestar DAR-MAR, odsviravši tri numere, a za kraj vokalni solista KUD Soko, Milena Veljković, odpevala je pesmu "Moj golube". Ali, to nije bio kraj, jer kada je Toma Milivojević odjavio ovogodišnji Sabor, orkestar je zasvirao kolo u koje su se pored učesnika uhvatili i mnogi iz publike. Tačno dvanaest minuta tresla se bina letnje pozornice od mnoštva stopala, da se dizala prašina! Sabor je protutnjao kroz Sokobanju, stekla su se nova prijateljstva, ugovorena su druženja, a do sledećeg, opet u Sokobanji, spremite koreografije.

Vidimo se u Sokobanji!

Sokobanja, 23.08.2009.g.

tekst i foto.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt