DESET GODINA USPEHA

Svecanim koncertom u sali bioskopa "Moravica", u Sokobanji, u subotu, 25. oktobra, 2008. godine, Kulturno umetnicko društvo "SOKO", iz Sokobanje obeležilo je svojih prvih deset godina trajanja. A sve je pocelo idejom referenta za kulturu u Organizaciji za turizam, kulturu i sport-Sokobanja, Slobodana Jovanovica zatim direktora Zorana Dimitrijevica i Stanka Colovica

DESET GODINA USPEHA
31 Oktobar 2008

Svecanim koncertom u sali bioskopa "Moravica", u Sokobanji, u subotu, 25. oktobra, 2008. godine, Kulturno umetnicko društvo "SOKO", iz Sokobanje obeležilo je svojih prvih deset godina trajanja. A sve je pocelo idejom referenta za kulturu u Organizaciji za turizam, kulturu i sport-Sokobanja, Slobodana Jovanovica zatim direktora Zorana Dimitrijevica i Stanka Colovica, koji je više od pet godina bio umetnicki koreograf društva. Okupljeno je tridesetak mališana, svi su bili osnovci, mahom ucenici treceg i cetvrtog razreda. Zainteresovani da igraju i voljni da obuku srpsku narodnu nošnju, nazuju opancice i stave šajkace ili šubare na svoje male glavice, imali su podršku roditelja i cele zajednice, u nastojanjima da se igre i pesme sokobanjskog podneblja i Srbije sacuvaju od zaborava. Uigrano je nekoliko koreografija, spletova igara i pocelo se sa gostovanjima, najpre po Srbiji, a nakon godine dana uvežbavanja naši mališani su poceli da osvajaju Evropu: Ukrajina, Madarska, Bugarska, Grcka i Turska su bile prve destinacije KUD "SOKO", na kojima su osvajali simpatije i priznanja.

- Dobro vam vece i dobrodošli na svecani koncert povodom desetogodišnjice postojanja KUD "SOKO". Koristim priliku da vas sve pozdravim, a narocito one koji su svojim zalaganjem doprineli da se ovo društvo formira, ucvrsti i omasovi i danas slavi svoj prvi veci jubilej, - rekao je Toma Milivojevic, sadašnji umetnicki koreograf društva.

Svima zaslužnima za osnivanje i trajanje KUD-a, kao i pomagacima, dodeljene su zahvalnice, srebrne i zlatne plakete, a pocasnu povelju zadobio je aktuelni predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije Lukic, za udeo u podršci i zalaganje da se od ove godine u Sokobanji održava Festival folklora. Prvi je održan u avgustu, ove godine i ucestvovalo je deset kulturno-umetnickih društava iz Srbije.

Tomislav Milivojevic je, u svojstvu umetnickog koreografa, preuzeo KUD "SOKO", pre cetiri godine, nakon upokojenja Stanka Colovica i veliki je uspeh što je sa 20-30 clanova omasovio društvo, koje sada broji 130 clanova, oformio pet ansambala i uigrano je 15 koreografija i afirmisano je nekolicina igraca, instrumentalista i solista, od kojih se izdvajaju Milena Veljkovic i Emilija Andelic.

Jovica Jovcic je u društvu od osnivanja i te slavljenicke veceri je dobio zlatnu plaketu za doprinos i vernost društvu. On kaže da je po nagovoru drugova iz škole došao u KUD "SOKO", da mu se dopalo i tako je pocelo. Dodaje da za neke druge vidove zabave nije uskracen, što je clan KUD-a, jer ako se covek dobro organizuje za sve ima vremena. Za deset godina putovanja i igranja u raznim mestima Srbije i Evrope, stekao je mnogo drugova i prijatelja i savetuje svoje vršnjake, a i mlade da mu se pridruže u kolu i dožive nova iskustva.

Koncert je trajao oko devedeset minuta, a bilo je i gostiju na pozornici. Kulturno-umetnicko društvo "RIBARSKA BANJA", iz Ribarske Banje kod Kruševca, postoji vec pet godina, ali su te veceri izmamili gromoglasne aplauze posetilaca, narocito nakon izvodenja "Vranjanske svite".

U hotelu "Turist", posle koncerta je uprilicena vecera, a kako svakom rodendanskom slavljeniku prilici, poslužena je i torta, na tri sprata, a deset svecica su ugasili clanovi društva.

Želimo kulturno-umetnickom društvu "SOKO" još mnogo godina postojanja i proslava i da im svaka naredna godina bude uspešnija od prethodne!

* * *

13:41 27.10.2008 autor:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt