eSokobanja.rs

UMETNICKA KOLONIJA SOKOGRAD:: Nije samo avgust u Sokobanji bio prepun dogadaja, sportskih, kulturno-umetnickih, zabavnih i drugih, bice toga dosta i u septembru. Pored Maratona želja, Jedrilicarskih regata, Pesnickog maratona, koncerta Goce Tržan i još kojecega, ocekuje nas i XIII Umetnicka kolonija SOKOGRAD, Sokobanja 2008.

  Nije samo avgust u Sokobanji bio prepun dogadaja, sportskih, kulturno-umetnickih, zabavnih i drugih, bice toga dosta i u septembru. Pored Maratona želja, Jedrilicarskih regata, Pesnickog maratona, koncerta Goce Tržan i još kojecega, ocekuje nas i XIII Umetnicka kolonija SOKOGRAD, Sokobanja 2008.
  Pojam slikarske kolonije prisutan je na našem terenu od 1907. godine, kada je Nadežda Petrovic okupila prvu grupu slikara u Sicevu. Sokobanja je u veliku porodicu umetnickih kolonija ušla u septembru, 1996. godine, a ucesnici su bili slikari iz Sokobanje, Aleksinca, Beograda, Srbobrana, Šida i Cacka. Iz godine u godinu trajanja kolonije, paleta ucesnika se širila i danas pored slikara tu su i graficari, vajari, keramicari... Rad kolonije odvija se uglavnom pred kraj turisticke sezone, kada su smeštajni kapaciteti slobodni. Iako je svako godišnje doba u Sokobanji na svoj nacin privlacno, ovaj, jesenji, pruža umetnicima mogucnosti uživanja i stvaranja u svim segmentima sokobanjskih prirodnih lepota.
  Generalni pokrovitelj kolonije je SO Sokobanja, a organizator Organizacija za turizam, kulturu i sport Sokobanja, a spisak sponzora i pomagaca je impozantan.
Umetnici, vidimo se u Sokobanji!

 

autor:

Vladimir S. Putnik