eSokobanja.rs

Osnovna škola "Dubrava", u Knjaževcu, bila je u petak, 28. novembra, 20 08. godine, domacin sokobanjskom književniku, pesniku, Jablanki Pavlovic, koja je u ovoj ucionici sticanja znanja, promovisala dve svoje zbirke pesama, "RASPUST" i "OKOVANE PTICE"

knjige na poklon Osnovna škola "Dubrava", u Knjaževcu, bila je u petak, 28. novembra, 20 08. godine, domacin sokobanjskom književniku, pesniku, Jablanki Pavlovic, koja je u ovoj ucionici sticanja znanja, promovisala dve svoje zbirke pesama, "RASPUST" i "OKOVANE PTICE", a jedna od njih je (Raspust), namenjena deci uzrasta do IV razreda osnovne škole. Sa Jablankom Pavlovic, promociji su prisustvovali Dalibor Filipovic-Filip, književnik iz Knjaževca i Vladimir S. Putnik, pesnik i novinar iz Sokobanje.
     Direktor škole, Dragan Petrovic, je bio na službenom putu, a goste su srdacno i sa velikim poštovanjem docekali zamenik direktora, Slavimir Ilic i bibliotekar škole, Nina Milutinovic.
oš.dubrava knjazevac     Osnovna škola "Dubrava" je objekat novijeg datuma izgradnje, podignuta je 1993. godine i stalno se nadogradjuje, prema sredstvima iz Budžeta opštine. Ovih dana se privode završetku radovi na izgradnji montažne fiskulturne sale, prilagodene zimskim uslovima rada i sportovima na veštackoj podlozi. No, bez obzira što je škola tako dugo vremena bez sale, deca su dobri daci i marljivo uce. Sa nekoliko okolnih sela, škola broji 574 ucenika, od I do VIII razreda, a sam objekat u Knjaževcu u ovom trenutku ima 340 daka, rekao nam je zamenik direktora, Slavimir Ilic.
pesnik međ decom     Promocija Jablankinih knjiga i druženje sa decom održano je u holu škole i bilo je prisutno oko 80 ucenika nižih razreda, koji su budno i sa pažnjom pratili šta to pesnici imaju da kažu! Skupa sa mališanima deklamovanje pesama pratili su njihovi nastavnici i bibliotekar Nina Milutinovic, koja nije krila radost zbog uprilicene posete i darovima za školsku biblioteku, koja je mlada, formirana je tek ove godine. Nina kaže da za sada najvernije citaoce ima upravo medu mladim naraštajima i da se vecina njih interesuje za poeziju. Jablanka Pavlovic je školskoj biblioteci poklonila po pet primeraka zbirki pesama: "Raspust", "Okovane ptice" i "Vrtlog života".
      Okupljenoj decici u holu škole, Jablanka je podelila 30 primeraka zbirke "Raspust", koja je njima i namenjena, toliko je ponela sa sobom i žali što nije imala za svu decu, ali je obecala da ce to uciniti nekom drugom prilikom. Svaki poklonjeni primerak Jablanka je potpisala i napisala kratku posvetu, a deca su bila prezadovoljna.
     - Objaviti knjigu, zbirku pesama, ili zbirku pripovetki, svejedno, je mukotrpan posao danas i zahteva mnogo odricanja i novca i svakom od nas je cilj da nešto i zaradimo. Ali, zadovoljstvo  koje vam pruži jedan deciji osmeh, kada mu nešto poklonite, je nemerljivo sa bilo kojom cenom koštanja knjige i vece mi je zadovoljstvo pricinilo što sam knjige poklonila, nego da sam ih prodala, - kaže Jablanka Pavlovic.
montažna sala u knjaževcu    U našoj Srbiji ima mnogo pesnika, to je cinjenica koju niko ne može poreci, od davnina pesma i poezija su sastavni deo bica Srbinovog, ali je u današnja vremena malo onih kojima zadovoljstvo pricini darivanje! Vecina bi da se okoristi, pa neka su i deca u pitanju. Jablanka Pavlovic nije iz te grupe i nadamo se da ce i mnogi drugi pesnici i književnici slediti njen primer, pružiti radost deci i zadovoljiti sebe.
     Knjaževcani, vidimo se ponovo, uskoro!

                                                                 * * *

20:00 28.11.2008                                                                 autor:
                                                                                    Vladimir S. Putnik