eSokobanja.rs

Srpska rec - Ceska republika:: U holu sokobanjske Narodne biblioteke "Stevan Sremac", izlozeno je, do kraja jula, desetak brojeva casopisa Srpska rec

srpska recU holu sokobanjske Narodne biblioteke "Stevan Sremac", izlozeno je, do kraja jula, desetak brojeva casopisa "Srpska rec". Ne, to nije casopis jedne politicke stranke, vec list srpske manjine u Ceskoj republici. U prvom broju Srpske reci, koji je objavljen u julu, 2005.godine, glavni urednik Branka Kubes je istakla da je to istorijski trenutak za Srbe koji decenijama zive u Ceskoj republici.
-Ovaj cin ne bi bio moguc bez napora i delovanja srpskog udruzenja "Sveti Sava", koje se brine o ocuvanju srpske duhovnosti, srpskog nacionalnog identiteta, jezika i kulture Srba koji zive u Ceskoj. Izlazenje casopisa finansijski pomaze i vlada Ceske republike, na cemu smo iskreno zahvalni, -napisala je tada Branka Kubes.
Casopis izlazi sest puta godisnje i namera redakcije i udruzenja Sveti Sava je da stigne u ruke svima kojima je namenjen, ali i ceskim studentima i gradjanima, koji zele da nesto vise saznaju o istoriji i kulturi Srba. Sediste redakcije Srpske reci i udruzenja Sveti Sava je u Pragu i srpska manjina u Ceskoj ce biti informisana o duhovnoj bastini Srba, o srpskim spomenicima kulture, o maternjem jeziku i knjizevnosti, o srpskoj likovnoj umetnosti itd. Casopis sadrzi i redovnu rubliku pravnih saveta i aktuelnih zakonskih promena koje se ticu srpske manjine. Redovna je i strana za decu, a u prvom broju su objavljene pesme Ljubivoja Rsumovica.
-Zasluge za ovu nesvakidasnju izlozbu pripadaju nasoj biblioteci i vezama koje smo ostvarili sa Srbima u Ceskoj. Zelimo da na ovaj nacin upoznamo gradjane i goste Sokobanje sa aktivnostima srpske manjine u Ceskoj republici, -kaze direktor biblioteke, Sofija Simic i poziva sve zainteresovane da izlozbu pogledaju.