eSokobanja.rs

Sokobanjski deciji vrtic "Bucko", proslavio je 19. novembra, 2008.godine, 80 godina postojanja, 30 godina rada u novom objektu, (sagraden 1978. god.) i objavljivanje prvog broja casopisa "BUCKO". U godinama posle Drugog svetskog rata, sokobanjsko zabavište je više puta menjalo boravište ...

buckici pre priredbeSokobanjski deciji vrtic "Bucko", proslavio je 19. novembra, 2008.godine, 80 godina postojanja, 30 godina rada u novom objektu, (sagraden 1978. god.) i objavljivanje prvog broja casopisa "BUCKO".
     U godinama posle Drugog svetskog rata, sokobanjsko zabavište je više puta menjalo boravište u kojem je radilo: stara osnovna škola, Dom kulture "Mica Panic", kuca u Centralnom gradskom parku, zatim, u adaptiranoj zgradi mlekarske zadruge, potom u pregradenom holu gimnazije...
 
na priredbi    Lutanje u potrazi za krovom nad glavom prekinuto je 1978. godine, kada je zahvaljujuci opštinskoj i republickoj zajednici Decije zaštite, u Sokobanji izgraden objekat za decu predškolskog uzrasta, površine 1.580 metara kvadratnih i dobio ime Deciji vrtic "Bucko".
     Odlukom ministra prosvete Kraljevske vlade Srbije, 19. novembra 1928. godine u Sokobanji je otvorena predškolska ustanova, a prva zabavilja bila je uciteljica Evdokija Ilic. Prvi polaznici zabavišta bili su, mahom, deca sokobanjskih cinovnika, trgovaca i zanatlija.
prvi polaznik sokobanjskog zabavista     Na današnjoj svecanosti, u vrticu "Bucko", bio je prisutan i prvi polaznik sokobanjskog zabavišta, deda Tika, Tihomir Ðordevic, iz Sokobanje. Deda Tika, roden 1923. godine, imao je 5 godina kada je pošao u zabavište i kaže da je tada bilo oko dvadesetoro dece, u zabavištu. Sa osmehom na licu deda Tika se priseca detinjstva i svojih drugova i drugarica i uciteljice Evdokije:     - U to vreme nismo imali igracaka, osim onih koje je neko sam napravio ili posedovao. Uciteljica nas je zabavljala tako što nas je ucila da pevamo pesme, da igramo kola, pricala nam i citala price i bajke. Nije bilo kao sada, ali je bilo lepo i svaki dan u zabavištu za nas je bio novi doživljaj, - prica osamdeset petogodišnji deka i zahvaljuje rukovodiocima vrtica "Bucko" što su ga se setili i pozvali na svecanost.
Miladinka Milenkovic     - Sa zadovoljstvom mogu da kažem da predškolstvo u Sokobanji ima veoma dugu tradiciju i danas proslavljamo 80 godina organizovanog bavljenja ovim poslom. Danas, u vrticu "Bucko" radi 18 grupa, a od toga sedam je u celodnevnom boravku, deset je pripremno-predškolskih i jedna je bolnicka grupa. Vrtic broji 319 dece, a za njihovo bezbrižno odrastanje brine 40 radnika ove ustanove. Drago mi je što ste (roditelji i gosti) došli u ovolikom broju i želim vam da skupa sa nama uživate u programu, koji su pripremili vaspitacice i deca vrtica, - rekla je vršilac dužnosti direktora vrtica Miladinka Milenkovic.
     Usledio je zatim zabavni program, u trajanju od 60 minuta, a igrarije, maštovitost i veštine naših mališana propraceni su burnim aplauzima, ovacijama i suzama radosnicama.
     Živeli mali, veliki ljudi!

                                                                  * * *

21:25 19.11.2008                                                              autor:
                                                                                Vladimir S. Putnik