eBooking.rs

Planinarsko društvo Oštra čuka nastavlja sa sprovođenjem projekta Priroda i turizam - Sokobanja i Ripaljka, uz podršku Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanja i Direkcije za urbanizam i izgradnju

0.04.2012. VEST – Priroda i turizam - Sokobanja i Ripaljka

planinarsko drustvo ostra cukaPlaninarsko društvo “Oštra čuka” nastavlja sa sprovođenjem projekta “Priroda i turizam - Sokobanja i Ripaljka”, uz podršku Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanja i Direkcije za urbanizam i izgradnju, Sokobanja, u okviru programa “Aktivne zajednice”, koji finansira BCIF (Balkanski fond za lokalne inicijative). U sredu, 11. aprila, planirana je sadnja mladih stabala duž staze koja vodi prema vodopadu Ripaljka, kao i akcija čišćenja staze i okoline vodopada. Okupljanje ispred Zavičajnog muzeja je u 8 časova, a ispred bolničke kapije u 9 časova. 11. aprila 1948. godine Ripaljka je proglašena prvim prirodnim spomenikom u Srbiji, i stavljena je pod prvi stepen zaštite. Iz tog razloga je doneta odluka da se istog datuma obeležava i Dan zaštite prirode u Srbiji. Planinarsko društvo “Oštra čuka” će sprovesti pomenute aktivnosti u saradnji sa Direkcijom za urbanizam i izgradnju, Sokobanja.

 


11.04.2012. VEST - Ripaljka

U okviru projekta "Priroda i turizam – Sokobanja i Ripaljka" PD Oštra čuka sprovelo je danas akciju ozelenjavanja tj. sadnju 20 stabala listopadnog drveća lipe i zlatnolisnog javora i čišćenje prostora na potezu mala velika Ripaljka. Ovom akcijom obeležen je Dan proglašenja Ripaljke prvim prirodnim spomenikom u Srbiji. U narednom periodu u planu je postavljanje kućica i hranilišta za ptice, postavljanje mostića na reci Gradašnici kao i informativnih tabli, a u saradnji sa SŠ "Branislav Nušić" kreiranje turističkog paketa koji će biti namenjen banjskim gostima. Nosilac projekta “Priroda i turizam - Sokobanja i Ripaljka” je PD "Oštra čuka", uz podršku Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanja i Direkcije za urbanizam i izgradnju, Sokobanja, u okviru programa “Aktivne zajednice”, koji finansira Balkanski fond za lokalne inicijative.