eSokobanja.rs

Dana, 1. novembra, 2010. Godine u 88-oj godini starosti, u Klimčkom centru- Niš preminuo je akademski slikar Milun Mitrović.

milun-mitrovic  Dana,  1. novembra, 2010. Godine u 88-oj godini starosti, u Klimčkom centru- Niš preminuo je akademski slikar Milun Mitrović.
Rođen je 15. Decembra, 1922. godine u selu Rujevica, kod Sokobanje. Osnovnu školu je pohađao u Vrb- ovcu, četvorogodišnju gimnaziju u Sokobanji, a učiteljsku školu u Aleksincu. Po završetku učiteljske škole, 1943. godine, upisuje Likovnu akademiju u Beogradu, na kojoj je diplomirao 1948. godine. Prva likovna iskustva, Milun je stekao u učiteljskoj školi, kod profesora Evgenija Lapteva, koji mu je priređivao izložbe portreta i akvarela, a na akademiji je bio najdarovitiji učenik u klasi profesora i slikara Mila Milunovića.
Magistrirao je1972. godine, a  od 1969. do 1982. godine bio  je profesor Više pedagoške škole u Beogradu. Od 1979. do 1982. godine je vanredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu- predmet : Osnovi likovne kulture.

Član je ULUS-a od 1948. Godine, imao je preko četrdeset  samostalnih izložbi,  a izlagao je u zemlji (na izložbama ULUS-a, Oktobarskog salona, Jugoslovenskog pejzaža u Zrenjaninu, Jugoslovenskog akvarela u Karlovcu, Jugoslovenskog portreta u Tuzli i dr) i u inostranstvu: u Beču, Njujorku, Štutgardu, Bukureštu, Oslu, Trondhajmu, Edinburgu, Oslu, Montrealu, Bejrutu i Tripoliju.

dve-breskve-u-vinograduU Narodnom muzeju u Beogradu izlagao je 2000. godine. Iste godine je Narodni muzej objavio njegovu Monografiju 6, kolekcija "Srpka umetnost od 18-20. veka.
Dobitnik je mnogih nagrada kao I Ordena republike sa zlatnim vencem. Od nagrada izdvajamo:  Nagrada Omladine Jugoslavije 1948. godine, Ečke slikarske kolonije 1961. godine, Memorijala Nadežde Petrović u Čačku 1962. godine i nagrade ULUS-a 1964. Godine i mnoge druge.

U Sokobanji, 2001. godine postavljena je stalna izložba u Galeriji- Legatu Miluna Mitrovića, oko 170 slika, koje je umetnik zaveštao Sokobanji, svom zavičaju, a osim u Legatu, njegove slike se nalaze i u javnim ustanovama Sokobanje.
Od 1995. godine, u Sokobanji je počela sa radom slikarska kolonija Sokograd, a Milin Mitrović je jedan od osniivača i stalni član Umetničkog saveta kolonije. Svojim delima i svojim radom, zaljubljenik u zavičaj i prirodu, Milun Mitrović je zadužio Sokobanju i njene žitelje i zaslužuje dostojno poštovanje.

Sokobanja,                                                                                                autor.
02.11.2010.g.                                                                                           Vladimir S. Putnik