eBooking.rs

Na osnovu programa rada Republickog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije, od 1912. do 1920. godine, kao i sopstvenog programa rada za 2008. godinu, Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika Srbije, iz Sokobanje, je u subotu, 18. oktobra, obeležio 90-godišnjicu proboja Solunskog fronta

Na osnovu programa rada Republickog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije, od 1912. do 1920. godine, kao i sopstvenog programa rada za 2008. godinu, Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika Srbije, iz Sokobanje, je u subotu, 18. oktobra, obeležio 90-godišnjicu proboja Solunskog fronta i Dan oslobodenja Sokobanje u Prvom svetskom ratu.
 Kako i prilici, i po savesti i po protokolu, najpre je palim ratnicima u Prvom svetskom ratu, odslužen parastos. U centru Sokobanje, ispred spomenika ratnicima, parastos je služio arhijerejski namesnik Sokobanjski, sveštenik Ilija Cupic, uz prisustvo pedesetak gradjana i znatiželjnih gostiju. Parastosu je prisustvovao i predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije Lukic.
 Potom je u Klubu penzionera Sokobanje održana svecana sednica, na kojoj su evocirane uspomene iz ratnih dešavanja i o znacaju proboja Solunskog fronta i velikoj volji srpskih ratnika da ne poslušaju savete "prijatelja i saveznika", kojima napredak srpske vojske nikako nije išao na ruku!
- Nesporna je cinjenica, da je glavnu ulogu u proboju Solunskog fronta imala i odigrala srpska vojska, koja je za 45 dana uspela da oslobodi Srbiju. Sokobanja je oslobodena 18. oktobra, 1918. godine, a vec 1. novembra, vojvoda Petar Bojovic na celu srpskih divizija, ulazi u Beograd. Deset dana kasnije osvajacke sile su kapitulirale! Srbija je imala preko 1.200.000 žrtava, i nikada se nece saznati tacan broj, kao broj žrtava koje je Sokobanja dala u Prvom svetskom ratu,- rekao je Zoran Šujica, predsednik OO SPR, Sokobanja.
 O ucešcu sokobanjskih žitelja u bitkama za oslobodenje Srbije, govorio je i Golub Radovanovic, a na sednici je pokrenuta inicijativa da se u svim selima sokobanjske opštine obnove spomenici palim ratnicima, koji su u lošem stanju, a mnogi su oskrnavljeni u vreme vladavine Broza i komunista.
Drugi deo sednice je obeležio kulturno-umetnicki program, koji su pripremili ucenici osnovne škole "Mitropolit Mihailo" iz Sokobanje sa svojim nastavnicima, a budno ih je pratila direktor škole, Jelena Milenovic. Pesnik i hronicar, Duhomir Cvetkovic je prisutnima procitao nekoliko svojih pesama, posvecenih Soluncima. Od predstavnika politickih stranaka u Sokobanji, parastosu i svecanoj sednici prisustvovao je samo predsednik OO SPS, Zoran Milovanovic.
Malobrojne posetioce svecane sednice, domacini i organizatori su poslužili sokovima, kafom i slanim pecivima, koliko se moglo, s obzirom da kao i mnoga druga udruženja gradana i Savez potomaka jedina primanja ostvaruje iz budžeta opštine.
Savez potomaka ratnika 1912-1920, je osnovan sa, najvažnijim ciljem, da ocuva secanje na naše pretke koji su živote svoje položili na braniku otadžbine i cijom zaslugom mi potomci živimo i postojimo, a svi smo potomci tog prostog i poštenog srpskog seljaka u opancima i sa šajkacom, koji nije žalio i život da položi za buducnost naraštaja koji dolaze, a kako se našim precima odužujemo? Istorija je, kažu, uciteljica života! Nas, potomke, ili istorija ne ume da nauci, ili smo svi redom loši ucenici! Kakvi smo to i šta smo mi, ako jednom godišnje ne možemo da odvojimo 60 minuta i odamo dužnu pocast našim precima? Šta da ocekujemo mi od naših potomaka i naslednika, ako se sa omalovažavanjem odnosimo prema našim slavnim precima? Mucenickim precima!
Potrudicemo se da citaoce i posetioce sajta šire upoznamo sa Savezom potomaka i sa njihovim aktivnostima i programom i u tu svrhu uradicemo jedan intervju sa predsednikom opštinskog odbora u Sokobanji.
A vi, Srbi moji, setite se ponekad ciji ste potomci! Ako ste Srbi?!


                                                            * * *

autor:

Vladimir S. Putnik