eBooking.rs

Za taj dan - kad su snage NATO bombardovale gradić na Moravici - Aleksinac - moglo bi se reći ono tako poznato: Bože, oprosti im jer ne znaju šta rade! Ne, ne možemo zaboraviti onu bestijalnost svetskih moćnika u vreme divljačkih napada pa i u Aleksincu kad je nastradalo 11 građana i 52 osobe povređene.

       after nato bombs

Za taj dan - kad su snage NATO bombardovale gradić na Moravici - Aleksinac - moglo bi se reći ono tako poznato: "Bože, oprosti im jer ne znaju šta rade!"
   Ne, ne možemo zaboraviti onu bestijalnost svetskih moćnika u vreme divljačkih napada pa i u Aleksincu kad je nastradalo 11 građana i 52 osobe povređene.
   Polaganjem venaca, juče je u Aleksincu obeležen taj dan koji nikad nećemo zaboraviti. Tad - 28. marta 1999 - pet projektila su pogodili uži centar ovog našeg mirnog grada napravivši ruševine, a oštećen je bio i Dom zdravlja (da li slučajno?!).
   Jučerašnje obeležavanje ovog događaja - ispred Spomenika žrtvama NATO-agresije - je dužno odavanje pošte našim nevinim sugrađanima u proteklom ratu koji nisu odobrile Ujedinjene nacije. NATO avijacija je u više bombardovanja, bez ljudskih žrtava, uništila veći deo aleksinačke privrede koja se ni do današnjeg dana još nije oporavila.
   Juče su polaganju venaca, osim rodbine nastradalih civila, predstavnika mesne samouprave, boračkih i drugih organizacija, prisustvovali i gospodin Aleksandar Konanjihin, ataše za kulturu u Ruskoj ambasadi, u Beogradu, i gospodin Befiljas Panaitis, predstavnik grčke pobratimske opštine Lavrio.
   Aleksinac je bio prva gradska sredina koja je posle dva divljačka NATO-napada - od ukupno pet! - bila teško razorena a čije se posledice, i te kako, osećaju i danas.

   oOo