eSokobanja.rs

Povodom Medunarodnog dana starih, 1. oktobar, u Sokobanji je od 28. 09. do 2. 10. 2008. godine, održana "Prva olimpijada treceg doba". Razume se da su to penzioneri, a u Sokobanju su rado došli, ne samo da bi se takmicili, vec da bi se lepo proveli, upoznali se medusobno i da bi se družili.

dodela nagradaPovodom Medunarodnog dana starih, 1. oktobar, u Sokobanji je od 28. 09. do 2. 10. 2008. godine, održana "Prva olimpijada treceg doba". Razume se da su to penzioneri, a u Sokobanju su rado došli, ne samo da bi se takmicili, vec da bi se lepo proveli, upoznali se medusobno i da bi se družili.
     Organizatori Olimpijade su: Nacionalna fondacija za humanu starost, Savez penzionera Srbije, SO Sokobanja, HTP Lepterija i hotel Zdravljak, a pod posebnim pokroviteljstvom predsednika Srbije, Borisa Tadica.
     Otvarajuci Olimpijadu, sve ucesnike-penzionere, kojih je bilo oko 1000, iz više gradova Srbije, pozdravili su Jovan Krkobabic i predsednik opštine Sokobanja Dimitrije Lukic, koji je olimpijcima poželeo dobre rezultate i da iz Sokobanje odu podmladeni.
     Prva dva dana olimpijci su kroz takmicarsku disciplinu, trece doba sokobanja 08Orijentaciono snalaženje u prostoru, obilaske odredenih punktova i šetnje stazom zdravlja, upoznavali Sokobanju, a ozbiljnija nadmetanja imali su u streljaštvu, ribolovu i pikadu. U slobodnom vremenu za sve penzionere su organizovana predavanja iz zdravlja i  prezentacije proizvoda i usluga firmi  olimpijada trecg doba sokobanja 08"OCULUS" i "BEOKLINIKA". U vecernjim satima priredivani su kulturno umetnicki programi, od kojih izdvajamo nastup Jelene i Ivane Žigon predstavom "Vera Naša" i "Film o obicajima...", autora Goluba Radovanovica, iz Sokobanje, koji je i pripovedao uz film. Zauzvrat, nekolicina ucesnika Olimpijade treceg doba, su sokobanjskoj javnosti predstavili svoje umetnicke rukotvorine. U holu Narodne biblioteke "Stevan Sremac", postavljena je izložba ikona i knjiga, koje su vec prvog dana privukle pažnju posetilaca.
     Pretposlednjeg dana, 1. oktobra, nakon vecere, kako i prilici olimpijcima, podeljene su medalje, diplome i pehari. Idemo redom:

Ribolov, žene:  1. mesto - Jasmina Milenkovic
                            2. mesto - Mira Stevanovic,
                            3. mesto - Jelena Putnikovic

       muškarci:  1. mesto - Milorad Jankovic,
                            2. mesto - Mirko Topic,
                            3. mesto - Vukašin Veljkovic.

     U umešnosti gadanja strelicama, u pikadu su najuspešniji bili;
              žene:  1. mesto - Liduška Volkov,
                            2. mesto - Snežana Dinic,
                            3. mesto - Slavica Jovanovic,

        muškarci:  1. mesto - Rajko Nikodinovic,
                            2. mesto - Milorad Ilic,
                            3. mesto - Vukašin Stankovic.

ivana i jelena žigon sokobanja 08

     Zahvalnice su podeljene glumicama Jeleni i Ivani Žigon, zatim, HTP Lepteriji i hotelu Zdravljak, a obe je primio upravnik hotela Slavoljub Milanovic. Zahvalnicu je dobio i najstariji ucesnik Olimpijade Milivoje Tošic, (86), a posebne zahvalnice i medalje za prvo mesto u trci za život, dobili su Branka Veselinovic i Franjo Mihaljic, koje im je urucio predsednik Organizacionog odbora olimpijade, Vasilije Belobrkovic, koji je izrazio želju da Olimpijada treceg doba postane tradicija u Srbiji.
     Pehari i diplome su podeljeni trima najuspešnijim ekipama:
1. mesto - Sokobanja, I ekipa,
2. mesto - Tigar, Pirot,
3. mesto dele - ekipe Panceva i Bele Crkve.
     Posle podele priznanja i grupnog fotografisanja, usledio je zabavni program.
     Penzioneri, vidimo se opet u Sokobanji, ne mora to da bude olimpijada!

autor:

Vladimir S. Putnik