eSokobanja.rs

Tačno u 10 sati, u subotu, 5. septembra, sa startnog mesta kod Miloševog konaka, put parka na Banjici i dalje kanjonom Moravice, krenuli su prvi maratonci, učesnici 2. Maratona želja- Sokobanja 2009.


Tačno u 10 sati, u subotu, 5. septembra, sa startnog mesta kod Miloševog konaka, put parka na Banjici i dalje kanjonom Moravice, krenuli su prvi maratonci, učesnici "2. Maratona želja- Sokobanja 2009". Ove godine, prijave je popunilo preko 1.000 učesnika, što znači da je interesovanje za ovu sokobanjsku zabavu tri puta veće od prošlogodišnjeg. Sve je teklo po planu organizatora, učesnici odlično raspoloženi i spremni za avanturu, ali nešto je moralo da krene naopako. Viša sila, zato i kažem "moralo", a protiv toga čovek je još uvek nemoćan. U popodnevnim satima, oko 15,40 počela je da pada jaka kiša i za tili čas centar Sokobanje je bio pust.
Start     Nedelja, drugi dan trajanja maratona, osvanula je bez padavina i oni najuporniji takmičari mogli su da pođu prema Ozrenu , do Stene ljubavi i vodopada Ripaljka . Cilj je Etno-kutak Grudonjske vodenice i svi koji su stigli do 17 sati do ovog prelepog zdanja, ubacili su svoje kupone-prijave u kutiju, okrenuli točak za sreću, uzeli sokobanjski kamenčić sreće i dobili "omaju", u maloj bočici. Omaja, voda zahvaćena sa vodeničkog točka, po narodnom verovanju ima moć da za sebe pridobijete ljubav voljene Vam osobe, ako je poprskate ovom vodom.
dolazak poslednjih maratonaca na cilj     Tačno u 17 sati, kutija sa kuponima je zatvorena i službenici OTKS-a su je preuzeli, a po evidenciji ljubaznih, mladih i lepih devojaka, na ciljnom mestu, u kutiju je ubačeno nešto preko 250 kupona prijava, koji učestvuju u nagradnoj igri. Mnogo ih je odustalo drugog dana, plašeći se kiše, tako da je od ukupnog broja prijavljenih do cilja došla samo četvrtina.

operacija trijunf

   Kao što je i najavljeno, uveče u 20 sati, na trgu kod Miloševog konaka, dvanaest srećnih dobitnika nagrada iz kutije su izvukli članovi "OT" benda, Ana, Vukašin, Nikola i Đorđe. Nagrađeni su sledeći maratonci: Leposava Stanković, iz Boljevca i Milena Stojanović, iz Svrljiga, dobile su kačkete i majice; paket lekovitog bilja "Adonisa", dobila je Nuška Čeku, iz Kovačice; monografiju Sokobanje poneće u Beograd Nenad Zlatanović; vikend pansione za po dve osobe na Kopaoniku osvojili su Milosav Ivković, iz Kolara i Nenad Stefanović, iz Aleksinca; vikend, za po dve osobe u Bukovičkoj Banji, provešće Smiljana Boškov, iz Pančeva i Radomir Đelić, iz Zemuna; vikend za dve osobe u Lepenskom Viru dobio je Srđan Vučić, iz Zaječara, a vikend za dve osobe u Prolom Banji i posetu Đavoljoj Varoši, osvojio je Konstantin Kađoz, iz Požarevca; sedmodnevni pansion na Kopaoniku, za dve osobe dobio je Slobodan Stanković, iz Boljevca, a najvredniju nagradu, letovanje u Sokobanji 2010. godine dobila je Zagorka Đurić, iz Leštana, kod Beograda.
      Pre nego što su izvučeni kuponi iz kutije, sa imenima nagrađenih, šarmantna voditeljka Milena Stefanović i v.d. direktora OTKS-a, Ljubinko MIlenković, podelili su publici nekoliko majica sa aplikacijama Đavolje Varoši i desetine bočica sa "omajom".
     Ljubinko Milenković je pozdravio sve učesnike maratona, poželeši da im se sve zamišljene želje ostvare, zahvalio se sponzorima, darodavcima i generalnom pokrovitelju manifestacije SO Sokobanja, a takođe se zahvalio i medijima koji su najavljivali i pratili ovaj događaj, (mene su opet zaobišli, namerno to rade).
     Napokon, kada su sve nagrade podeljene i promoteri 2. Maratona želja sišli sa bine, centrom Sokobanje, ali i šire, razlegla se rock muzika "OT" benda i glasovni kvaliteti mladih pevača Ane, Vukašina, Nikole i Đorđa. Oko 2.000 posetilaca, mlađih generacija, pratilo je ovaj koncert, koji je potrajao sve do 23 časa.
     Maratonci, vidimo se u Sokobanji!


Sokobanja, 7.09.2009.g.
tekst i foto:
V.S. Putnik