eSokobanja.rs

U Sokobanji su u ponedeljak, 6. oktobra, 2008. godine, u prostorijama Zavicajnog muzeja, otvorene dve izložbe. Prva je posvecena Toplickom ustanku iz 1917. godine, a povodom 90-godišnjice od proboja Solunskog fronta. Autori izložbe su Petko Marjanovic, viši kustos-istoricar, Darko Žaric, kustos-istoricar i Cedomir Ristic, direktor Narodnog muzeja TOPLICE u Prokuplju.

 vojvoda kosta vojinović U Sokobanji su u ponedeljak, 6. oktobra, 2008. godine, u prostorijama Zavicajnog muzeja, otvorene dve izložbe. Prva je posvecena Toplickom ustanku iz 1917. godine, a povodom 90-godišnjice od proboja Solunskog fronta. Autori izložbe su Petko Marjanovic, viši kustos-istoricar, Darko Žaric, kustos-istoricar i Cedomir Ristic, direktor Narodnog muzeja TOPLICE u Prokuplju. Druga izložba je posvecena malom formatu slikarsko-graficke tehnike, a priredili su je clanovi slikarsko-graficke sekcije ULUPUDS-a, (Udruženje likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajna Srbije), a zastupljeno je preko 50 autora.
     Otvarajuci prvu izložbu, direktor Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanja, Slobodan Krstic je izmedu ostalog rekao:
pano sa slikama     - Sokobanja je turisticko mesto i sve više postaje interesantna turistima. Deo našeg programa i turisticke ponude je i kulturni program i dešavanja koji, kao što vidite, traju i van špica turisticke sezone. Deo tog programa su i ove izložbe veceras, a o njima ce nešto više reci sami autori, - kazao je Krstic, pozdravljajuci sve prisutne.
     Petko Marjanovic, u ime autora izložbe, se zahvalio najpre na prijemu i gostoprimstvu i dodao da ce ova izložba biti postavljena u mnogim gradovima i mestima Srbije. Marjanovic je posebno naglasio da je Toplicki ustanak jedini ustanak u tadašnjoj porobljenoj Evropi, ali da se o njemu malo zna.

zakletva ustanika    O ucešcu Sokobanje u ustanku i njegovom znacaju, kao i o prilikama te 1917. godine, govorio je Hranimir Milojkovic, književnik iz Sokobanje. Kako je rekao Milojkovic, Bugari su u Sokobanjsku kotlinu ušli 5. septembra, 1915. godine, ne samo sa namerom da porobe žitelje, vec da prispoje teritoriju "Velikoj Bugarskoj", a Srpski narod proglase za bugarski! Za vreme gušenja ustanka iz Sokobanje je internirano preko 430 lica, oko 180 je streljano nakon ugušenja ustanka, a koliko je pobijeno za vreme trajanja pobune i neposredno pred ustanak, tacan broj se ne zna. Poslednji ustanici, vode ustanka u Sokobanji, vojvode Velicko Blagojevic i Radenko Nikolic, uhvaceni su i streljani u jesen 1917. godine. Bugari su iz Sokobanje isterani 18. oktobra, 1918. godine, nakon proboja Solunskog fronta.
izložba grafike     U uvodnoj reci, pred otvaranje drge izložbe, "Malog formata 2008", referent za kulturu u OTKS Sokobanja, Bratislav Majkic je pozdravio posetioce i umetnike iz Beograda, dodavši da mu je drago što su oni odabrali Sokobanju za predstavljanje radova clanova ULUPUDS-a.
A otvarajuci izložbu, direktor Slobodan Krstic se malo i našalio rekavši da, otkako smo dobili "Turisticki cvet", otvaramo i po dve izložbe dnevno!
     Posetiocima izložbe obratio se Rade Markovic, predsednik slikarsko-graficke sekcije ULUPUDS-a:
posetioci izložbe     - Poštovani domacini, posebna mi je cast da vas pozdravim ispred Udruženja i kažem nešto o izložbi. ULUPUDS je osnovan 1953. godine i ULUS je vec bio staro likovno udruženje. Mnogi umetnici su tih godina shvatili da nije sve u klasicnoj umetnosti, vec da postoji jedan napredak u drugim nacinima i tehnikama i da to treba i pokazati. Udruženje ima preko 1000 clanova, a ovde su zastupljena 52 umetnika i imate prilike da vidite i karikature, i stripove, i graficke radove i ikone. Ova izložba je svoj put zapocela u Užicu i vec je obišla desetak gradova, a završna ce biti u Beogradu, - rekao je Markovic.
     Nadamo se da ce izložbe biti posecene, jer u Sokobanji se svakodnevno nešto dešava i ima dosta gostiju.
     Umetnici, vidimo se u Sokobanji!

autor:

Vladimir S. Putnik