eSokobanja.rs

Svecanim koncertom u sali bioskopa "Moravica", u Sokobanji, u subotu, 25. oktobra, 2008. godine, Kulturno umetnicko društvo "SOKO", iz Sokobanje obeležilo je svojih prvih deset godina trajanja. A sve je pocelo idejom referenta za kulturu u Organizaciji za turizam, kulturu i sport-Sokobanja, Slobodana Jovanovica zatim direktora Zorana Dimitrijevica i Stanka Colovica

kud soko sokobanjaSvecanim koncertom u sali bioskopa "Moravica", u Sokobanji, u subotu, 25. oktobra, 2008. godine, Kulturno umetnicko društvo "SOKO", iz Sokobanje obeležilo je svojih prvih deset godina trajanja. A sve je pocelo idejom referenta za kulturu u Organizaciji za turizam, kulturu i sport-Sokobanja, Slobodana Jovanovica zatim direktora Zorana Dimitrijevica i Stanka Colovica, koji je više od pet godina bio umetnicki koreograf društva. Okupljeno je tridesetak mališana, svi su bili osnovci, mahom ucenici treceg i cetvrtog razreda. Zainteresovani da igraju i voljni da obuku srpsku narodnu nošnju, nazuju opancice i stave šajkace ili šubare na svoje male glavice, imali su podršku roditelja i cele zajednice, u nastojanjima da se igre i pesme sokobanjskog podneblja i Srbije sacuvaju od zaborava. Uigrano je nekoliko koreografija, spletova igara i pocelo se sa gostovanjima, najpre po Srbiji, a nakon godine dana uvežbavanja naši mališani su poceli da osvajaju Evropu: Ukrajina, kud soko sokobanja 1Madarska, Bugarska, Grcka i Turska su bile prve destinacije KUD "SOKO", na kojima su osvajali simpatije i priznanja.
     - Dobro vam vece i dobrodošli na svecani koncert povodom desetogodišnjice postojanja KUD "SOKO". Koristim priliku da vas sve pozdravim, a narocito one koji su svojim zalaganjem doprineli da se ovo društvo formira, ucvrsti i omasovi i danas slavi svoj prvi veci jubilej, - rekao je Toma Milivojevic, sadašnji umetnicki koreograf društva.
     Svima zaslužnima za osnivanje i trajanje KUD-a, kao i pomagacima, dodeljene su zahvalnice, srebrne i zlatne plakete, a pocasnu povelju zadobio je aktuelni predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije Lukic, za udeo u podršci i zalaganje da se od ove godine u Sokobanji održava Festival folklora. Prvi je održan u avgustu, ove godine i ucestvovalo je deset kulturno-umetnickih društava iz Srbije.
dobitnici zahvalnica     Tomislav Milivojevic je, u svojstvu umetnickog koreografa, preuzeo KUD "SOKO", pre cetiri godine, nakon upokojenja Stanka Colovica i veliki je uspeh što je sa 20-30 clanova omasovio društvo, koje sada broji 130 clanova, oformio pet ansambala i uigrano je 15 koreografija i afirmisano je nekolicina igraca, instrumentalista i solista, od kojih se izdvajaju Milena Veljkovic i Emilija Andelic.
     Jovica Jovcic je u društvu od osnivanja i te slavljenicke veceri je dobio zlatnu plaketu za doprinos i vernost društvu. On kaže da je po nagovoru drugova iz škole došao u KUD "SOKO", da mu se dopalo i tako je pocelo. Dodaje da za neke druge vidove zabave nije uskracen, što je clan KUD-a, jer ako se covek dobro organizuje za sve ima vremena. Za deset godina putovanja i igranja u raznim mestima Srbije i Evrope, stekao je mnogo drugova i prijatelja i savetuje svoje vršnjake, a i mlade da mu se pridruže u kolu i dožive nova iskustva.
     Koncert je trajao oko devedeset minuta, a  bilo je i gostiju na pozornici. Kulturno-umetnicko društvo "RIBARSKA BANJA", iz Ribarske Banje kod Kruševca, postoji vec pet godina, ali su te veceri izmamili gromoglasne aplauze posetilaca, narocito nakon izvodenja "Vranjanske svite".
     U hotelu "Turist", posle koncerta je uprilicena vecera, a kako svakom rodendanskom slavljeniku prilici, poslužena je i torta, na tri sprata, a deset svecica su ugasili clanovi društva.
     Želimo kulturno-umetnickom društvu "SOKO" još mnogo godina postojanja i proslava i da im svaka naredna godina bude uspešnija od prethodne!

                                                                     * * *

13:41 27.10.2008                                                             autor:
                                                                                 Vladimir S. PUTNIK